Bielactwo - vitiligo.com.pl Strona Główna Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta oraz przepisy
Autor Wiadomość
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013 18:50   

corolla_294 napisał/a:
a jaką pijecie herbatę? ja kupuję herbatę z dzikiej róży; skład 51% dzika róża, 49% hibiskus. która woda mineralna będzie dla nas dobra?


Woda mineralna byle nie Augustowianka, bo zawiera dużo fluoru.

Ja piję wodę gotowaną, kranówke filtruję zwykłym filtrem do wody, potem gotuję ok.15 minut, przelewam do dzbanka i mam do picia.

herbaty nie piję w ogóle, wystarczają mi zioła i woda przegotowana.

Herbaty owocowe dobre są takie na wagę w sklepach z herbatami. Trzeba sprawdzać by nie miały aromatów sztucznych tylko same owoce i kwiatki.

Osobiście nie lubię hibiskusa, którego pchają do każdej herbatki owocowej także nie kupuję.

Polecam herbatkę książęcą Pani Stefanii Korżawskiej:

100 g znamię kukurydzy
50 g liść morwy białej
50 g kwiat bzu czarnego

Wymieszać i robić jak zwykła herbatkę, zalewać wrzątkiem w dzbanku 1-2 łyżki tej mieszanki. Smaczna i dodatkowo moczopędna, p/zapalna, uodporniająca, oczyszczająca.

http://www.stefaniakorzawska.pl/sprzedazKsia.html
Ostatnio zmieniony przez Udana Pią 06 Wrz, 2013 18:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Ulencja 


imie: Urszula
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2008
Posty: 277
Skąd: Toruń
Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 08:00   

Potrzebne pomysły na zdrowe śniadania i kolacje takie bez glutenu i nabiału :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013 13:40   

Ulencja napisał/a:
Potrzebne pomysły na zdrowe śniadania i kolacje takie bez glutenu i nabiału :)


przepisów już trochę umieściłam, to może powtórzę ogólne zasady

śniadania: np.
sałatki warzywne,
jajka jako jajecznica na maśle i smalcu,
jajko na twardo z majonezem własnej produkcji
warzywa jak kalafior, fasolka z tłuszczem i np. kaszą
kasze jaglana i ryż na słodko z dozwolonymi owocami,
kasze na pikantno z warzywami i masłem,
chleb żytni, orkiszowy z masłem dobrą wędliną, z mięsem pieczonym,
płatki orkiszowe lub żytnie z wodą - okazjonalnie

pasty z jajek, mięsa, warzyw, cieciorki z chlebkiem kukurydzianym lub ryżowym
warzywa grillowane lub duszone z masłem

to dotyczy również obiadów i kolacji:

warzywa+mięso
warzywa+tłuszcz
warzywa+jajka
warzywa+ryba- okazjonalnie
warzywa+ziemniaki-okazjonalnie
warzywa+chleb - okazjonalnie

Wędliny można jeść okazjonalnie, wybierane z małych masarni gdzie w składzie jest jak najmniej pozycji i wyrobione z dużej ilości mięsa np. 100 g wędliny zrobiony z minimum 130-140 g mięsa.
Najlepiej upiec samemu mięso i mieć ,,na zimno'' - powyżej jest parę przepisów

Ale do mięsa też uwaga, jeśli nie mamy mięsa ,,z gospodarstwa'' :wink:

Obecnie wiele mięs jest ,,niezdatnych do spożycia'' przez nastrzykiwanie, konserwowanie, jak również przez to co jedzą wcześniej zwierzęta np. antybiotyki. Oczywiście najlepsze jest mięso ,,od gospodarza'' nie z wielkich hodowli czy ogromnych masarni tylko z małych, wiejskich...ale trudno je dostać dlatego należy zastosować przed spożyciem Uzdatnianie mięsa: Włożyć mięso (każde) do zimnej wody, doprowadzić do zagotowania, gotować 1-2 minuty. Wylać wodę i umyć garnek z szumowin. Zalać gorącą wodą i gotować dalej…lub przyprawić przyprawami i dusić.
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013 18:48   

Macie jakieś swoje własne przepisy na fajne sosy do dań głównych / sałatek? :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013 21:14   

raw napisał/a:
Macie jakieś swoje własne przepisy na fajne sosy do dań głównych / sałatek? :)

Może taki podstawowy wineget

1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 -3 ząbki czosnku - wycisnąć
szczypta soli i pieprzu
odrobina cukru lub miodu
1/2 łyżeczki musztardy- niekoniecznie bo na liście histaminowej- ale podnosi smak
1 łyżka soku z cytryny
zioła: bazylia, oregano,pietruszka zielona -co kto lubi
Wszystko wrzucić do słoika po dżemie i wymieszać energicznie. Może stać w lodówce nawet tydzień i można brać po 1-2 łyżce do sałatki, aby nie robić za każdym razem nowego sosu.

Majonez własnej roboty

1 jajko
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy- niekoniecznie bo na liście histaminowej- ale podnosi smak
odrobina cukru
Jajko ubić blenderem z solą, pieprzem i cytryną i musztardą, potem powoli wlać oliwę, tyle aby była pulchna masa wchodzi ok. 1/2 szkl. oliwy. Pod koniec dodać 2 łyżki wrzącej wody i majonez jest puszysty i gotowy
Można oczywiście dodać jakieś zioła.

Sos kokosowy zamiast śmietanowego

Można wziąć 2 łyżki majonezu jak wyżej i dodać 2 łyżki mleczka kokosowego i wymieszać. Można dodać też czosnek.

Takim sosem można polać ugotowany i wystudzony kalafior, brokuł lub fasolkę szparagowa, ja do tego daję 2 jajka na twardo i wszystko posypuję grubo koperkiem i jest pyszne danie. Sałatka kolorowa, sycąca i z oryginalnym sosem! Goście się zajadają.
Ostatnio zmieniony przez Udana Pon 09 Wrz, 2013 21:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Pon 09 Wrz, 2013 22:57   

@Udana: dzięki, jutro przetestuję. Przyznam, że czasem mi brakuje pomysłów.

Jeżeli znacie ciekawe strony z przepisami, to śmiało do nich linkujcie :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013 07:33   

raw napisał/a:
@Udana: dzięki, jutro przetestuję. Przyznam, że czasem mi brakuje pomysłów.

Jeżeli znacie ciekawe strony z przepisami, to śmiało do nich linkujcie :)


Ja się przekonałam, że najlepsze jest proste jedzenie z sezonowych warzyw i zawsze do takiego wracam...czasem jakiś przepis ściagnę od kogoś... ale wracam do źródeł tzn.idę na targ i jakie warzywa sa takie kupuję i wtedy myslę co z tego zrobić. :wink:

Niedługo zacznie sie dynia to dam Wam przepis na pyszna zupe dyniową! Odkryłam w tamtym roku...
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Wto 10 Wrz, 2013 17:24   

Podobno warto jesc produkty pełnoziarniste w naszej chorobie,czesto to czytałem w internecie na stronach,moze cos w tym jest ?

Przykłady produktów pełnoziarnistych
Brązowy ryż
Razowe pieczywo
Brązowy makaron
Jęczmień
Muesli
Otręby pszenne
Płatki owsiane
Prażona kukurydza
Prażona pszenica
Pełen owies
Grahamki
Chrupkie pieczywo pełnoziarniste
Pełnoziarniste herbatniki i ciastka
Kasza gryczana i jaglana


Przeczytalem ze dobrze jest tez jak się do diety dodaje:
Dakseen
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 06:23   

@Klekoo91: zamiast czytać te bzdury, zapoznaj się dobrze z postami Jana.

Brązowy ryż, kasze - ok, reszta jak dla mnie odpada, a już w szczególności produkty pszenne (zawierają gluten).
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 07:24   

Produkty tzw.pełnoziarniste to kolejna ściema i zmowa firm produkujących żywność i chcących abyśmy tonami kupowali produkty z pszenicy!
Amerykanie zajadają się tzw. ,,zdrową'' żywnościa pełnoziarnistą i tyją, i chorują!

Dla nas one są zakazane, bo maja gluten i są produkowane z modyfikowanej pszenicy! a taka pszenica to prawdziwe świństwo!

Polecam przeczytać książkę Życie bez pszenicy William Davis

http://pyszniezdrowo.blog...liam-davis.html


Klekoo91 naprawdę posluchaj co pisze raw bo wiadać, że idzesz tą drogą co inni forumowicze i szukasz "cudownego" środka, nowinek...i szybkich efektów!
Poczytaj na tym forum wypowiedzi ludzi, którzy stosowali JUŻ WSZYSTKO co wynalazła medycyna, alternatywne leczenie, szamani, naciagacze, uzdrowiciele... i są nadal w tym samym punkcie czyli mają plamy, które kamuflują różnymi preparatami...
nie idź w tym kierunku...

[ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 10:02 ]
Pietruszka oczyszcza nerki, krew, wzmacia, odżywia....

Wywar z pietruszki wg. Stefanii Korżawskiej:

1. Sposób- 3 średnie korzenie pietruszki pokroić, włożyć do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować około 20 minut. Otrzymany wywar popijać ciepły w ciągu dnia, pietruszkę zaś można zjeść.
2. Sposób - Garść natki wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, zagotować, a później na małym ogniu podgotować około 10 minut.

Polecam też koktail z banana i pietruszki - Pycha
2 banany
pęczek pietruszki - pokroić
Wszystko razem rozgnieść blenderem lub wymieszać w pojemniku miksera do coctaili.
Dodać trochę wody, aby była konsystencja napoju, a nie musu.
Ostatnio zmieniony przez Udana Śro 11 Wrz, 2013 07:27, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Ulencja 


imie: Urszula
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2008
Posty: 277
Skąd: Toruń
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 17:15   

FASOLKA SZPARAGOWA Z POMIDORAMI:

1 kg fasolki szparagowej
2 duże cebule
1/2 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
2/3 szkl oliwy
garsc posiekanej naci pietruszki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Fasolę przeciąć na pół jak za długa,zalac woda i ugotowac do miękkości.
Cebulę ścieramy na tarce,wkładamy do rondla i zalewamy oliwą.Dusimy parę minut.Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory,dodajemy 1 łyczeczkę cukru i dusimy 15 minut po czym wlewamy 1 szkl.wrzącej wody.Fasolę odcedzamy,wlewamy do niej sos,dodajemy 2 zmiażdzone ząbki czosnku,garsc natki,sól,pieprz,zamieszamy to i jeszcze chwilę podduszamy pod przykryciem.


I gotowe!

[ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 18:22 ]
Wczoraj robiłam brokuła z kurczakiem.

1 brokuł
1 podwojny filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa (wiem,powiecie,że niezdrowa)
śmietanka w kartoniku 12%

Brokuła ugotować,odcedzić,utłuc na puree.Filet pokroic w cienkie paseczki,posypać przyprawa do gyrosa i usmażyc na oliwie.
Wrzucić kurczaka do brokułów,wlać kartonik śmietanki i poddusić z 15 min na wolnym ogniu.

Bardzo dobrze smakuje z makaronem.Ja kupuję ten bezglutenowy:)
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 19:29   

a takie pytanie z ciekawość... jak nam się uda wyleczyć nasza chorobę to do końca zycia bd na takiej diecie ze unikamy to to to ?
 
 
aniabi 
aniawilk

Dołączyła: 31 Lip 2012
Posty: 396
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 20:01   

nie...jak odzyskasz równowagę organizmu(zdrowie)to wtedy jesz to na co masz ochotę tylko z umiarem!
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 21:51   

Ulencja smakowite przepisy ale śmietanka 12% i to z kartonika to świństwo...

Jeśli śmietana to 30% taka ze wsi...nie UHT z kartonika

A przyprawy bez glutaminianu to polecam Podlaskie przyprawy różne mieszanki ziół ostatnio kupiłam zestaw ziół z suszonymi pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim.
 
 
0025.Peter 

Dołączył: 13 Maj 2013
Posty: 70
Wysłany: Śro 11 Wrz, 2013 22:35   

Tutaj bardziej wrzucamy przepisy, ale nie chce już zaśmiecać tamtego tematu, a że mowa tu o produkcie niejako spożywczym to wkleję i tutaj...

Co myślicie o mleczku pszczelim jako jakaś tam część diety... znane jest ze swoich leczniczych właściwości na wiele przypadłości również te dermatologiczne...

http://wyleczbielactwo.bl...-bielactwo.html

nawet jeśli nie wyleczy, to może pomoże wyleczyć, a na pewno nie zaszkodzi?
 
 
Ulencja 


imie: Urszula
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2008
Posty: 277
Skąd: Toruń
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 07:42   

Masz rację Udana :)
Posłuchałam Cię i przed chwilą zamówiłam te przyprawy podlaskie,rzeczywiście spory wybór mają.
Zamawiałam w http://darynatury.pl/

Gorzej z wiejską śmietaną :(
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 09:38   

Już mydło zrobiłam, to może czas na pastę do zębów :wink:

http://www.akademiawitaln...-past%C4%99.jpg
 
 
0025.Peter 

Dołączył: 13 Maj 2013
Posty: 70
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 10:37   

A jest potwierdzone, że ta pasta własnej roboty na pewno działa? Może lepiej skonsultować to z jakimś stomatologiem?
 
 
aniabi 
aniawilk

Dołączyła: 31 Lip 2012
Posty: 396
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 11:31   

0025.Peter, stosowałam mleczko pszczele i mi jako tako nie pomogło,przynajmniej plamy od tego nie zniknęły,ale gdybys miał zamiar sobie kupic to wybierz naturalne,które trzeba trzymać w lodówce.
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 12:29   

ja mam cos dziwnego na jednej plamce na dloni, cala w srodku otoczyal się jakims innym kolorem tylko w srodku biale pozostalo nadal,jakby tak od obwodu zmienilo kolor
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 15:01   

0025.Peter napisał/a:
A jest potwierdzone, że ta pasta własnej roboty na pewno działa? Może lepiej skonsultować to z jakimś stomatologiem?



A jak ma działać?

Zastanawiałeś się co jest w składzie każdej pasty do zębów?

Stomatolog Ci powie, że masz używać pasty z fluorem celem ochrony przed próchnicą... :grin:

Klekoo91 i aniabi dlaczego piszecie w dwóch wątkach to samo? :wink:
 
 
aniabi 
aniawilk

Dołączyła: 31 Lip 2012
Posty: 396
Wysłany: Czw 12 Wrz, 2013 15:12   

Udana napisał/a:
Klekoo91 i aniabi dlaczego piszecie w dwóch wątkach to samo? :wink:
nie rozumię...chodzi Ci słowo w słowo to samo czy o tym samym?
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pią 13 Wrz, 2013 18:08   

aniabi - Chyba coś pomieszałam, bo wydawało mi się, że wpisujecie w dwóch wątkach te same wpisy.... :cry:


Teraz przepis na OMLET- danie szybkie jak ktoś nie ma obiadu

1 cebulę - zeszklić na maśle klarowanym
1/2 małej cukinii - pokroić i wrzucić do cebuli - udusić
dodać pieprz, sól, zioła jakie lubicie, ja dałam mieszankę podlaską do zapiekanek

2 jajka ubić mikserem, dodać sól i łyżkę mąki gryczanej lub jaglanej i wlać na warzywa. Po chwili, jak przy omlecie starać się boki masy jajecznej odgarniać i na koniec przewrócić na drugą stronę.
Jeść z surówką lub sałatą lodową z sosem czosnkowym.

[ Dodano: Sob 14 Wrz, 2013 14:37 ]


Zupa dyniowa nr 1

Składniki:

1 kg dyni (bez skóry i pestek) pokroić kostkę

3 ząbki czosnku

1 duża cebula - pokroić w kostkę

2 duże ziemniaki - pokroić w kostkę

3 marchewki- pokroić w pół talarki lub paski

imbir, gałka muszkatałowa

sól i pieprz

masło klarowane lub zwykłe


Wykonanie:

Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle. Marchewkę i ziemniaki też podsmażyć Dynię rónież podsmażyć, Dodać wodę ok. 1 litr i gotować 20 minut Doprawić solą i pieprzem gałką muszkatałową, imbirem. Zmiksować. Podawać z grzankami z chleba orkiszowego lub z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni

[ Dodano: Sob 14 Wrz, 2013 14:39 ]

zupa dyniowa nr 2


Składniki:

1 kg dyni pokroić w 2-3 cm słupki

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki curcumy

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1 łyżeczka curry

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

1 litr bulionu warzywnego


Wykonanie:

Czosnek wyciśnięty i przyprawy wymieszać z oliwą, natrzeć kawałki Dyni, położyć na blaszce z pergaminem i wstawić do piekarnika 200*C ok.25 minut Zmiksować dodając bulion warzywny, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami z chleba orkiszowego lub z pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni
Ostatnio zmieniony przez Udana Sob 14 Wrz, 2013 13:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 28 Wrz, 2013 22:27   

Pasta z soczewicy

20 dag soczewicy zielonej zalać zimną wodą i zostawić na noc, rano ugotować 15 minut, wystudzić
1 cebulę zeszklić na maśle klarowanym
pęczek pietruszki
sól, pieprz, kminek mielony
Wszystko zmielić blenderem na masę pulchną.
Można dodać ogórka konserwowego lub kiszonego lub/i paprykę.

Tak samo robię pastę z cieciorkii - tylko cieciorkę trzeba dłużej gotować, ale daję te same składniki.

Pasty można jeść same albo z chlebkami ryżowymi lub kukurydzianymi.
 
 
User2557

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 11
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013 11:50   

poniżej wklejam link; oto co można zrobić z kaszy jaglanej.

http://zmiksowani.pl/prze...-kaszy-jaglanej

coś bez glutenu:

http://mamalyga.org/category/bez-glutenu/

i coś do picia

http://www.tesco.pl/kulin...rinki-koktajle/
Ostatnio zmieniony przez User2557 Nie 29 Wrz, 2013 11:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013 18:08   

ale fajne te przepisy tu dajecie ;-) )))))) dzieki
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013 21:01   

TARTA Z WARZYWAMI

Składniki:

25 dkg mąki orkiszowej

szczypta kurkumy, szczypta imbiru, sól

1/2 kostki masła, woda

Wykonanie: Do mąki dodać kurkumę, masło, imbir, sól i posiekać nożem, dodać wody, tak aby połączyć składniki. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.

Na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym poddusić cukinię, paprykę, pomidory, cebulkę, czosnek, sól. Ciasto wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (oliwa). Nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 minut, na złoty kolor. Nałożyć farsz, zalać rozbełtanym jajkiem (kaczym lub przepiórczymi lub od szczęśliwych kur), wstawić do pieca na ok. 15 min. Posypać ziołami.

[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:04 ]
Gyros

Składniki:

1 kg mięsa z indyka - pokroić w paski

Zaprawa do mięsa: po 1 łyżeczce oregano, papryki słodkiej + po pół łyżeczki ostrej papryki, kminku mielonego,soli, pieprzu + 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę + łyżka wody i oleju - wszystko wymieszać z mięsem i zostawić na 1 dobę w lodówce.

1 duża cebula

1 duża papryka czerwona

1 duży por

ryż,olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso usmażyć na gorącym oleju. Warzywa usmażyć osobno dodać do mięsa i wszystko podsmażyć, mieszając. Podawać z ryżem.

[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:05 ]
Kotleciki

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

3 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych

2 żółtka- lub 6 jajek przepiórczych

2 łyżki siemienia lnianego mielonego, zalane wrzątkiem i ,,napowietrzone''

sezam 1 łyżka

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

szczypiorek, pietruszka zielona

1 mała cebula pokrojona w kostkę, zeszklona lub sparzona wrzątkiem


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, formować małe kotleciki, obtaczać w otrębach lub mące i piec na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym).
 
 
junior 

Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 103
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:34   

a może jakieś pomysły czym zastąpić słodycze? mi jest bardzo trudno z nich zrezygnować,mimo,że nie jem ich już jakoś specjalnie dużo,to ciągle ulegam,muszę znaleźć zamienniki,tylko co? miód? co jeszcze?
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:56   

junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-((
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 13:23   

arabika napisał/a:
junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-((


Znam to uczucie, a jak już mi się uda wytrzymać te parę dni, to później zajadam się słodkim nadrabiając ten czas =/
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 20:19   

Kochani te słodycze to problem szeroki...bo o co chodzi? Dlaczego ich nie możemy? Bo one odżywiają "nasze bogate życie wewnętrzne" :wink: czyli lubią je bakterie, grzyby...ale też najczęściej w słodyczach jest pełno chemii, polepszaczy i ulepszaczy, które nas niszczą.

Na pocieszenie Wam powiem,że jak wybiłam grzyby to moje zapotrzebowanie na słodycze spadło o jakieś 80%...teraz czasem coś zjem, ale nie szukam, nie kupuję, nie piekę...

Nie wiem jak Jan ustosunkowałby się do Ksylitolu- czyli cukru brzozowego, ale jego nie lubią robale i można trochę go zjeść. Dam Wam parę przepisów. Lepiej zrobić swój domowy słodycz ze znanych składników niż kupować chemiczne batoniki...

Kisiel - dla zdesperowanych

Składniki:

1/2 l wody

1-2 łyżki cukru Ksylitol

2 łyżki mąki ziemniaczanej

utarte jabłko lub gruszka lub inny owoc

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z wodą zimną i cukrem, wlać na wrzątek, dodać owoce i rozkoszować się smakiem. :)

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:22 ]
Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

1 kleik ryżowy

1 masło

3/4 szklanki cukru KSYLITOL (słodzik brzozowy)

8 jajek przepiórczych - lub 3 od szczęśliwych kur

laska wanilii(kto może)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

można dodać pałeczki z migdałów

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, kleik, wanilię, proszek. Formować ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec ok.20 minut w temp.180*C.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:28 ]
Kuleczki owsiane

Składniki:

1/3 kostki masła

3 łyżki cukru Ksylitol

3 łyżeczki kakao

3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych

10 łyżek wody

garść rodzynek,orzechów - jeśli możecie

wanilia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować, ostudzić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:34 ]
Makowiec japoński

Składniki:

30 dag maku- sparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy

6 łyżek kaszy kukurydzianej

1 i 1/4 szk. cukru KSYLITOL

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki masła

3 jabłka- zetrzeć na dużych otworach

6 jajek oo szczęśliwych kur

bakalie- jeśli ktoś może :-) skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, migdały - jeśli nie możecie to olejek pomarańczowy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na pulchną masę,dodać mak, kaszę, jabłka, proszek i wymieszać. Blaszkę średnią lub tortownicę, koniecznie wyłozyć pergaminem! Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Na wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą CAROBELLĄ lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:37 ]
Placek ze śliwkami


Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej - lub takiej jak możesz

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru KSYLITOL

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. oleju

1/2 kg śliwek

3 jajka

1/2 szkl. mleka kokosowego

wanilia - laska wanili starta


Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, dodać olej i dalej ucierać, na koniec dodać mleko i mąkę z proszkiem. Średnią blaszkę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Śliwki przeciąć na pół, wydrążyć i układać częścią przeciętą do góry. Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Posypać cukrem pudrem z Ksiltolu wymieszanym z wanilią.
Ostatnio zmieniony przez Udana Pią 04 Paź, 2013 20:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 09 Paź, 2013 15:17   

Ostatnio troszkę mi się schudło, bo aż 6kg, dlatego postanowiłem wziąć się porządnie za dietę. Poniżej wrzucam przepis na placek, który idealnie nada się na śniadanie i będzie trzymał przez dłuższy czas.

Placek kulturystyczny

Składniki:

- jaka kurze 180g (3 średnie jajka)
- mąka kukurydziana 100g
- banan 70g
- rodzynki suszone 20g
- otręby żytnie 30g
- migdały całe 15g
- masło extra 5g
- oliwa z oliwek 5g

Wykonanie:

Jajka utrzepać. Można dodać trochę sody oczyszczonej, cynamonu, aromatu waniliowego. Migdały zmiksować w młynku do kawy lub blenderze, wrzucić do reszty produktów i wymieszać. Następnie dodać mąkę, otręby, masło oraz rodzynki i porządnie wymieszać. Masa nie może być zbyt gęsta, więc warto mieć wodę pod ręką, by w razie czego jej użyć (a na pewno będzie to konieczne). Rozgrzać patelnię, dodać oliwy, smażyć placek z dwóch stron. Na końcu najlepiej posmarować placek powidłem/dżemem i ułożyć na nim kawałki banana.

Taki placek jest syty i zawiera około 1000kcal, a więc sporo. Smacznego :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 21:38   

placuszki z dyni


Składniki:

1 - 1,5 kg dyni zetrzeć na tarce o dużych otworach

2 jajka lub 8 przepiórczych

2 łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki mąki kukurydzianej

sól i pieprz

olej do smażenia


Dynię wymieszać z jajkami i mąką, formować łyżką placuszki i smażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. smakują na ciepło i zimno
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 22:00   

Udana
kolejny fajny przepis nam dalejsz ;-) , dzis zakupilam make kukurydziana ale angielska (cornflour) mysle ze to chyba nie ma znaczenia, fakt male opakowanie ale nie moglam znalezc maki orkiszowej
 
 
Bartekszym 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 141
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 12:43   

Ja natomiast potrzebuje przykładowych dań na śniadania.
Już troche mi zbrzydło jedzenie jajek :P
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 17:34   

Dla tych co nie mogę bez chleba przepis z forum www.bioslone.pl

Gibbona sprawdzony przepis na:
szybki do wykonania chleb ze świeżo zmielonej kaszy gryczanej niepalonej.


Składniki:
- świeżo zmielona kasza gryczana nieprażona (z kaszy prażonej wychodzi zupełnie inny smakowo chleb, według mnie znacznie gorszy), w zależności od pojemności posiadanej foremki 0,5-1 kg
- sól (1-2 łyżeczki)
- kilka łyżek oliwy (1-3)
- drożdże (około 1 cm sześciennego)
- woda (tyle ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji masy)

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Kaszę mielimy, dodajemy do niej sól. Następnie wlewamy połowę wody oraz rozpuszczone drożdże i oliwę. Mieszamy mikserem, dolewamy tyle wody ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji, czyli takiej, która będzie na tyle rzadka aby sama w większości spłynęła do foremki. Ja swoją metalową foremkę wykładam papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 230-240 stopni. Wkładamy foremkę. Pieczemy 15 minut w ustalonej początkowo temperaturze. Po upływie 15 minut temperaturze zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 45-60 minut (w zależności od tego czy chcemy otrzymać mniej lub bardziej chrupiącą skórkę). Chcąc uniknąć popękania górnej powierzchni chleba, po upływie 15 minut pieczenia, możemy włożyć do piekarnika niewielkie naczynie z woda.

Ostudzony chleb można przechowywać w kuchni, najlepiej na najniższych półkach, z dala od źródeł ciepła, owinięty lniana lub bawełnianą ściereczką, przez co najmniej tydzień a nawet dwa (w zależności od tego czy zrobimy bardziej wilgotny chleb - z większą ilością oliwy oraz krócej pieczony, czy też z niewielką ilością oliwy i pieczony dłużej).
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013 18:46   

Udziec z indyka z warzywami

Składniki na 4 duże porcje:

1 kg mięsa z indyka bez kości

1 duża cebula -masło klarowane, olej

warzywa np. marchew, por, pietruszka, cukinia

sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry

pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, jarzynka, bazylia. Jak ktoś lubi chili może dodać.


Wykonanie:

Indyka pokroić w kostkę dość grubą, posypać pieprzem, bazylią, papryką. Zostawić na parę godzin lub na noc. Łyżkę oleju podgrzać i wrzucić indyk - lekko obsmażyć i włożyć do garnka zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godz. Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać do mięsa na koniec dodać warzywa pokrojone w paski i pomidory. Pogotować ok.15 minut. Może stanowić osobne danie, ale można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami itp.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:46 ]
Makaron z soczewicą

Składniki na 2 duże porcje:

1/2 opakowania makaronu orkiszowego razowego

1 duża cebula -masło klarowane lub olej

2 szkl. ugotowanej soczewicy

sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry

pieprz, sól, mielony kminek


Wykonanie:

Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać soczewicę, pomidory, przyprawy i zagotować. Makaron ugotować krótko i polać sosem z soczewicy! Koniec! Można posypać zieloną pietruszką!

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:50 ]
Pasta z fasoli

Składniki:

1 szklanka fasoli białej ugotowanej

koperek pokrojony drobno lub majeranek wg. gustu

średnia cebula - pokrojona w kostkę i zeszklona na oliwie

sól, pieprz


Wykonanie:

Składniki zmiksować blenderem i już :-) Podawać z chlebem własnej produkcji.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:52 ]
Sałatka meksykańska

Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej

20 dag. wędzonej piersi z indyka- pokroić w kostkę (lub mięsa indyczego ugotowanego)

4 ogórki konserwowe lub kiszone- pokroić w talarki

1 por - pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem

2 średnie cebule pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem

100g ryżu ugotowanego

pietruszka zielona - pokrojona w kostkę

sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę+ po 1/4 łyżeczki soli, cukru ksylitolu, papryki ostrej +2 łyżki soku z cytryny + 2łyżki przecieru pomidorowego + 1 łyżka oleju, wszystko wymieszać


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

[ Dodano: Sro 16 Paź, 2013 08:32 ]
nie wiem czy ten link podawałam ale tam są fajne przepisy...

http://www.smakoterapia.pl/
 
 
Ulencja 


imie: Urszula
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2008
Posty: 277
Skąd: Toruń
Wysłany: Czw 17 Paź, 2013 14:37   

http://www.badapak.pl/mak...tanow-jadalnych

Fajna strona dla tych,którzy nie wiedzą gdzie kupić mąkę i kaszę bezglutenową
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 17 Paź, 2013 15:39   

Udana,
ale mi narobilas smaku na ta sałatke meksykanska ;-) )) mniam...;-)
 
 
KatarzynaS 

Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 84
Wysłany: Sob 19 Paź, 2013 12:35   

Przepraszam, że w formie linka ale tak szybciej a przy okazji może ktoś znajdzie coś ciekawego na moim blogu dla siebie
http://blog.naturalnaspizarnia.pl/
Zajadam się tą zupą ostatnio, jest pyszna i bardzo zdrowa:)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 08:42   

Wczoraj zrobiłam pyszny dżem z dyni na zimę. Pomaga w ziemie jak sie ma chandrę na słodkie...

3 kg dyni - pokroić w kostkę
sok z 2 cytryn
laska wanilii
250g ksylitolu
1 szklanka wody
Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu aż dynia sie rozgotuje, na koniec dodać laske wanilii, rozciętą.

może być wersja z goździkami i z pomarańczą... ale ja najbardziej lubie z wanilią i cytryną...

Wkladać do małych słoiczków i pasteryzować. Jest pięknie żółto-pomarańczowy i smaczny.

Ja najbardziej lubię dynię z zieloną skórką w środku jest pomarańczowa...
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 14:31   

pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:11   

Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Wcale nie. W wolnej chwili wrzucę przykładową rozpiskę.
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:13   

o dzięki mistrzu będę wdzięczny :))
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 07:10   

Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin:
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 09:29   

Udana napisał/a:
Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin:


Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin:
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 11:02   

raw napisał/a:

Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin:


No, tak każdy ma jakieś priorytety :wink: my kobiety zazwyczaj w drugą stronę... :grin:
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 18:47   

Cytat:
Fajny przepis na pasztet znalazłam:

1 szklanka mąki z zielonej soczewicy, - ziarno soczewicy zmielić w młynku
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekanego,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki oregano (opcjonalnie),
sól i pieprz.
olej do smażenia.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę na złoto. Dodać czosnek i zalać całość 4 szklankami gorącej wody. Zawartość patelni, mąkę oraz wodę umieścić w blenderze i zmiksować. Powstanie idealnie gładka masa. Przyprawić majerankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Osoby, które nie maja blendera powinny stopniowo dodawać mąkę z soczewicy do gorącej wody, żeby nie powstały grudki. Gotować wszystko na wolnym ogniu przez 10 min. Uważając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Jeśli nie jest to możliwe to można pominąć etap gotowania. Gotową masę wlać do posmarowanej olejem blachy, ja używam silikonowej formy. Piec przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, bez teroobiegu. Blaszkę z pasztetem przykryć folią, żeby się z wierzchu nie wysuszył. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.



Zrobiłam dzisiaj ten pasztet wyszedł super! Polecam! Tylko zamiast 4 szklanek wody trzeba dać 3,5 szkl. nie przejmować się, że jest rzadki nawet po upieczeniu i zostawić na 2-3 godziny w zimnym do wystygnięcia! Potem kroi się normalnie jak pieczeń! Dobrze posolić, ja dałam 2 łyżeczki soli.

Poczęstowałam gości byli zachwyceni! :biggreen:
Ostatnio zmieniony przez Udana Sob 23 Lis, 2013 23:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 18:28   

sa jakies przeciwskazania do wciniania własnej roboty grzybków czy pomidorów w occie ?:) marynowanych :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 22:40   

Generalnie ocet nie jest zdrowy. Ale jako dodatek może być.

Cytat:
Wśród działań szkodliwych octu spirytusowego prócz działania drażniącego na błonę śluzową żołądka, rzeczywiście opisuje się jego szkodliwy, niszczący wpływ na krwinki czerwone u ssaków - dlatego powinien być spożywany rozcieńczony, w niewielkich ilościach. Jednakże nie jest wymieniany bezpośrednio jako czynnik ryzyka białaczki - nie ma jeszcze na ten temat dostatecznych badań. W takich przypadkach zawsze lepiej wykazać ostrożność.


[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 13:19 ]
NAJSMACZNIEJSZY KRÓLIK

Składniki:

1 królik pokrojony na 8 kawałków,
2 łyżki masła do smażenia + trochę oleju, żeby nie przypalić masła,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 zielona papryka, pokrojona na kawałki,
1 chilli, wypestkowane i posiekane,
1 duży pomidor, albo 2 małe, obrane ze skórki i posiekane,
1/2 litra mocnego rosołu (dałam gorącą wodę i też było dobre),
sól, pieprz,
1 szklanka mleka kokosowego,
kolendra lub pietruszka do posypania.
Kawałki królika obsmażyć na maśle z olejem i przełożyć do rondla, zalać rosołem i gotować pod przykryciem 30 minut. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z papryką, pod koniec smażenia dodać czosnek i chilli, smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni wrzucić do gotującego się królika, dodać pomidor, przyprawić solą i pieprzem, gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 5 min. Po upływie tego czasu mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości.
Ostatnio zmieniony przez Udana Pon 04 Lis, 2013 23:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo