Bielactwo - vitiligo.com.pl Strona Główna Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta oraz przepisy
Autor Wiadomość
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 09 Lis, 2013 23:14   

POLECAM PYSZNĄ KAPUSTĘ KISZONĄ!

Składniki:

1 kg kapusty białej - pokroić/ZSZATKOWAĆ drobno

1 łyżka soli kuchennej

garść żórawiny świeżej, mrożonej ew.suszonej - niekoniecznie

2 marchewki - zetrzeć na tarce

ziarna kminku - łyżka

woda z ugotowanych ziemniaków 2-3


Wykonanie:

Główkę kapusty białej i marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), dodajemy ziarna kminku, wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Jest to prosty, niezawodny i szybki sposób na dobrą kapustę kiszoną.
 
 
User2619

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 24
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013 12:42   

Właśnie wcinam kapuchę
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:43   

Jak przychodzi chętka na słodkie...


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:

2 jabłka

6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur

mąka gryczana

woda gazowana

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Wto 12 Lis, 2013 20:53   

Udana napisał/a:
Jak przychodzi chętka na słodkie...


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:

2 jabłka

6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur

mąka gryczana

woda gazowana

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano


Robię takie placki dość często. Tylko, że zamiast mąki gryczanej wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Placki wychodzą bardzo smaczne. Idealne do pracy czy do szkoły.
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 13 Lis, 2013 09:09   

Dla nieprzekonanych o szkodliwości glutenu kolejny artykuł...

http://kefir2010.wordpres...-tym-nie-wiesz/

http://kefir2010.wordpres...na-perfekcyjna/

Mało kto wyobraża sobie życie bez chleba, ale warto o tym pomysleć i stopniowo zboża eliminować z diety, nie tylko z/w na bielactwo...
Ostatnio zmieniony przez Udana Śro 13 Lis, 2013 09:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 11:47   

Kurcze ja mam tą dietę kolegi Rawa idzie drugi tydzien jak cwicze,ale kurcze nic a nic nie przytylem a wrecz odwrotnie,schudlem.


Jak ktoś miałby czas i ochotę i wiedzę ;)
W jakich produktach mogę znaleść dla nas dobre produkty które zawierają:

1.białko--> mięso,orzechy
2. węglowodany--> ryż brązowy
3.przyswajalne tłuszcze

Proszę o pomysły im więcej tym lepiej :) zakupie sobie te produkty i będę działał a nie chce sam na własną rekę bawić sie znowu w dietę bo mi wyszła zabawa...

Pytanie dodatkowe:
Od dłuzszego czasu jem 2-3 jajka dziennie nie zaszkodzi mi ?
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 14:01   

białko - sezam, jajka
węglowadany - kasza jaglana, kasza gryczana, warzywa
tłuszcze - masło, masło klarowane, oliwa z oliwek, smalec

A jajek możesz jeść dużo i to codziennie, byle były wiejskie od szczęsliwych kur.
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 18:05   

@Klekoo91: chudniesz, bo masz deficyt kaloryczny, a bierze się to albo z tego, że spożywasz za mało kalorii albo jesteś zbyt aktywny. Rozwiązania są dwa. Pierwsze, to zwiększenie przyjmowanych kcal - dodawaj co tydzień 100-200 kcal i obserwuj organizm oraz wagę. Jak zauważysz, że waga rośnie, to pozostań przy tej ilości kcal przez jakiś czas. Potem jeżeli nie będzie postępów, to znowu zwiększasz kalorie. Druga opcja, to zmniejszenie aktywności. Może ćwiczysz za często oraz zbyt intensywnie, stąd ten deficyt?

Jeżeli chodzi o źródła białka, węgli i tłuszczy, to Ci je podałem i nie ma tutaj co kombinować. Natomiast co do jajek, to 2-3 sztuki dziennie, to jest "śmiech". Nie dziw się, że chudniesz, co to jest 2-3 jajka na chłopa? Ja spożywam co najmniej 10 dziennie i nic mi nie jest. Jadłbym więcej, ale to bym z kasą nie wyrobił, bo za swojskie jaja trzeba więcej zapłacić :) Najlepsze źródło białka, to właśnie jajka, także jak masz tylko okazję, to rób albo jajecznicę albo jakieś placki albo nawet ryż z jajkami. Możliwości jest wiele. Wykaż się inicjatywą albo poszukaj prostych przepisów na necie i szamaj, szamaj i jeszcze raz - szamaj. Dobra micha, to podstawa, aby "przytyć".
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 13:30   

Dzieki Szefie ;) teraz po 4-5 jajek jem dziennie ;)
Zmienilem trochę trening skoro uznales ze jest zbyt intensywny ;)

Dzieku Udana za sezamki :D im więcej pomyslow tym lepiej :)

Kupilem sobie w sklepie z 10 udek i będę robil i wcinal raz na jakiś czas tak dodatkowo :)

Będę pisal rezultaty :D
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 14:31   

jakich udek??

Kurczaki zabronione chyba, że od gospodarza ze wsi!
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 13:17   

idą święta! czas zacząć przygotowania!

Barszcze czyste!

BARSZCZ WIGILIJNY B. DYKIEL

I dzień
3 kg buraków obrać, pokroić w plastry
2 duże cebule w całoci2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
Sok z 1 cytryny
• Wszystko włożyć do garnka i zalać letnią przegotowaną wodą –zostawić
II dzień
Zagotować i szumować i gotować godzinę na małym ogniu. Zostawić.
III dzień
• Gotować pół godziny, odcedzić przelać wodą gorącą buraki aby zlać sok dodać cukier, sól, pieprz do smaku, 3 ząbki czosnku.
• Osobno ugotować 2 prawdziwki i wlać wodę do barszczu
• Osobno ugotować bulion warzywny ( 2 marchwie, seler, pietruszka, por) i wlać do barszczu.
• Wymieszać, barszcz może stać w lodówce nawet 2 tyg.

BARSZCZ O.Grandego

1 kg buraków- upiec w łupinach w piekarniku 250*C ok. 1 godz.
Wystudzić obrać i pokroić w plastry cieńkie
Zalać przegotowaną wodą i dodać
1 ząbek czosnku utarty z solą
Sok z ½ cytryny
Cukier
1 łyżka oleju
Podgrzać, ale nie zagotować.

[ Dodano: Wto 26 Lis, 2013 13:20 ]
PIERNIK STAROPOLSKI

ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem (sobota przed 1 niedzielą Adwentu) i upiec na 3 - 4 dni przed świętami, można upiec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.

3/4 kg prawdziwego miodu – jedyne odstępstwo ale mamy święta 
1 szklanka cukru ksylitolu
25 dkg smalcu (lub masła)
- podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić.
Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką,
1 kg przesianej mąki orkiszowej
3 całe jaja, (kacze lub 9 przepiórczych)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance wody
1/2 łyżeczki soli
2 - torebki korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.).

Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało
Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.

Wystudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką.

Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście można piernik polukrować i pięknie ozdobić. Można zrobić polewę czekoladową z proszku carbolowego
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 09:38   

Tortilla po chłopsku - Tortilla a la paisana
6 jajek, 2 ziemniaki, pół szklanki oliwy, 1 cebula, sól

Umyte i obrane ziemniaki pokrajać w cienkie plastry. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie w płaskim szerokim rondlu, nie dopuszczając do zrumienienia. Gdy będzie miękka, wrzucić ziemniaki i ostrożnie mieszając, dusić do miękkości.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z dodatkiem soli. Wymieszać je starannie z ziemniakami i cebulą, po czym wlać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż omlet się zrumieni.

Polecam jest bardzo syte i można jeść na zimno, jak kanapki i na ciepło!

Tortilla wersja 2

Składniki na 1 osobę:
- 2-3 jajka
- 1 ugotowany w mundurku przez 10 minut, a następnie obrany ziemniak – średni lub duży (w zależności od ilości jajek)
- odrobina posiekanej cebuli
- odrobina pokrojonej w kostkę papryki
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepać, przyprawić i dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki, surową cebulę i paprykę. Smażyć z obu stron na małej patelni (o średnicy około 22 cm).


Tortilla klasyczna :
- 1/2 kg. mąki kukurydzianej (z tego zostawiłam garstkę do podsypywania)
- 2 łyżki smalcu
- spora szczypta soli
- gorąca woda - tak na oko, dolewać po trochę, aż ciasto będzie takie jak na pierogi
Po wyrobieniu trzeba dobrze schłodzić, potem lekko wyrobić i wałkować placuszki. Smażyć (przypiekać) bez tłuszczu na patelni z grubym dnem.
Z tej porcji wyszło mi 20 placuszków o średnicy około 20 - 25 cm.
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:23   

Witam ;)

Cwicze sobie w domu,czasami nie mam pod ręką mojej ulubionej wody która możemy pić,czyli muszynianki,zamiast tego pije do treningu wodę przegotowaną,czy dzieki temu ze jest ona przegotowana jest dla nas zdrowa ? czy lepiej takiej tez unikac ?

Bo wlasnie pije duzo wody przegotowanej,ponad litr jak cwicze


A wlasnie dorwalem sie do materialu

http://www.oswiecenie.com/fluor.htm
Ostatnio zmieniony przez User2578 Sob 11 Sty, 2014 23:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:53   

 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:59   

Ostatnio zmieniony przez User2578 Nie 12 Sty, 2014 00:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 09:32   

 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 16:41   

 
 
damiano 
hapi czapi :|


imie: Damian
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 22
Skąd: Slask
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 19:56   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 27 Sty, 2014 08:44   

 
 
aniabi 
aniawilk

Dołączyła: 31 Lip 2012
Posty: 396
Wysłany: Wto 28 Sty, 2014 16:55   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 29 Sty, 2014 08:33   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014 10:19   

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo