Terapie naturalne - Pestki dyni
Czesiu - Czw 21 Wrz, 2006 20:05 Temat postu: Pestki dyni Pestki dyni i otrzymywany z nich olej, były od dawna stosowane w medycynie ludowej, w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz, w pewnych częściach Europy, trudności w uczeniu. W Chinach są zalecane jako środek na depresje i od dawna stosowane w zapaleniu prostaty.
Stały się ostatnio obiektem badań mających zidentyfikować ich prozdrowotne właściwości. Wstępne wyniki wykazały, że pestki dyni mogą redukować uszkodzenia hormonalne komórek prostaty, zmniejszając prawdopodobnie przez to ryzyko raka prostaty [1].
Pestki dyni mogą być spożywane bez obawy przedawkowania w dowolnych ilościach. Stosuje się je w zarobaczeniu przewodu pokarmowego, tasiemczycy, zwłaszcza u chorych z przeciwwskazaniami do stosowania preparatów chemicznych. Należy wówczas rozetrzeć 10-15 g (mniejsze dawki u dzieci, większe u dorosłych.) świeżych pestek z łupinami (suszone pozbawione są tych właściwości), wymieszać z łyżką miodu i zjeść na czoczo. Po upływie godziny zażyć środek przeczyszczający, np. rycynę.
"Potrawy z dyni i pestek są korzystne w leczeniu niewydolności serca i nerek, chorób wątroby, pęcherza moczowego, przy nadciśnieniu tętniczym, w zabrzeniach przemiany materii. Dynia dodana do ciasta nadaje mu piekną barwę i zapobiega czerstwieniu. Z uwagi na dużą zawartość cynku dobra jest w leczeniu bezpłodności, a także w chorobach skóry, włosów i paznokci. Pomocna w leczeniu wrzodu dwunastnicy, żołądka i przewlekłych nieżytów przewodu pokarmowego. Nasiona dyni mają także działanie moczopędne, przy czym usuwają nadmiar chloru z ustroju. [...] Pestki wyłuskane, zapakowane do foliowego woreczka nie mają wyżej opisanych wartości [2]."
Zawartość składników odżywczych
Zawartość olejów w pestkach dyni wynosi ok. 40-50%. Są to w 98% cztery rodzaje kwasów tłuszczowych:
- palmitynowy,
- stearynowy,
- oleinowy,
- linolowy.
W niewielkich ilościach występuje kwas linolenowy.
Pestki posiadają wysoką zawartość witaminy E (szczególnie gamma-tokoferolu, 5-10 x mniej alfa- oraz niewielkie ilości beta- i delta-tokoferolu) [3].
Ponadto w pestkach dyni znajdują się:
- białka,
- cukry,
- błonnik,
- enzymy,
- żywice,
- lecytyna,
- witaminy z grupy B: kwas foliowy (B9), B15,
- witamina PP,
- witamina A,
biopierwiastki (w mikrogramach na gram suchej masy) [4]:
- cynk (Zn): 113,
- mangan (Mn): 49.3,
- miedź (Cu): 15.4,
- potas (K): 5.8,
- magnez (Mg): 5.7,
- chrom (Cr): 2.8,
- selen (Se): 1.3,
- molibden (Mo): 0.81,
- śladowe ilości wapnia (Ca) i żelaza (Fe).
W niedawnych badaniach [5, 6] wykazano antyoksydacyjny efekt białka znajdującego się w pestkach dyni. Wyizolowana substancja zwiększała aktywność w osoczu enzymów antyutleniających (katalazy, dysmutazy ponadtlenkowej, peroksydazy glutationu), całkowitą aktywność antyoksydacyjną oraz zmniejszała peroksydację (nadtlenienie, utlenienie) lipidów.
Źródła
1. 'http://www.wholehealthmd.net/refshelf/foods_view/1,1523,176,00.html' - ten link juz nie działa
2. Amelia Serbin, Między zdrowiem i chorobą, Warszawa 1996.
3. http://www.ncbi.nlm.nih.g...l=pubmed_docsum
4. http://www.ncbi.nlm.nih.g...l=pubmed_DocSum
5. http://www.ncbi.nlm.nih.g...l=pubmed_docsum
6. http://www.ncbi.nlm.nih.g...l=pubmed_docsum
Linki
http://www.dbamorodzine.pl/artykuly_warzywa.htm
http://www.partner-trade.com.pl/aktual.html#dynia
http://www.ziola.parapsycholog.com.pl/ziolo_d.htm
Berta - Czw 21 Wrz, 2006 20:12
ja tam wole je łuskać na bieżaco, wieksza zabawa i bajzel naokoło!!!! ale pestki są pycha!!!!!!!!
Czesiu - Pią 22 Wrz, 2006 20:42
Takie są najzdrowsze i takie miałem na myśli pisząc ten artykuł. Ja pestki pochłaniam kilogramami :) mniam, to mój przysmak. Jeśli chodzi o cenę, to waha się ona w granicy 10 złotych za kilogram. Na placach targowych, np. we Wrocławiu na ulicy Obornickiej, można je kupić za ok 35-40 zł za 5-cio kg worek, chociaż zdarza się trochę drożej - to pewnie zależy od pory roku i ilości pestek na rynku. Droższe są solone, ale ich nie polecam kupować.
|
|
|