To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum

Badania naukowe - Nowinki medyczne

blabla - Pon 09 Mar, 2009 22:31
Temat postu: Nowinki medyczne
Witam, obiecalem informacje z gazety Rzeczpospolita i oto one i inne ciekawostki – mogące okazac się przelomem w leczeniu bielactwa i odkryc przyczyn powstawania tego schorzenia.

Naukowcy rozwikłali zagadkę pojawiania się siwych włosów. Głównym winowajcą jest... woda utleniona


autor zdjęcia: Robert Gardziński
źródło: Fotorzepa
Hubert Urbański, prezenter TVN, dobrze wie, że siwizna dodaje powagi
+zobacz więcejTo koniec nobliwej kariery srebrnych nitek na skroni. Siwizna, będąca od wieków symbolem mądrości i zdrowego rozsądku, nie pojawia się wraz ze wzrostem liczby punktów w testach na inteligencję. Europejscy badacze odkryli, że przyczyną tego zjawiska jest nadtlenek wodoru, czyli zwyczajna woda utleniona. A więc, w uproszczeniu, siwienie to w praktyce proces podobny do tlenienia włosów. Wyniki badań na ten temat ukazały się w piśmie "FASEB Journal", wydawanym przez Federation of American Societes for Experimental Biology.

Naukowcy badali komórki ludzkich mieszków włosowych. Okazało się, że siwienie i – w efekcie – wybielenie włosów spowodowane jest gwałtownie rosnącym poziomem nadtlenku wodoru, substancji naturalnie występującej w ludzkim organizmie, ale też syntetycznie wytwarzanej na potrzeby przemysłu. Jej 3 – 5-procentowy roztwór nazywany jest wodą utlenioną, której – jak wiadomo – używa się do rozjaśniania włosów u fryzjera. W tym jednak wypadku substancja ta oddziałuje od wewnątrz, blokując w mieszkach włosowych syntezę barwnika o nazwie melanina. Decyduje on nie tylko o kolorze włosów, ale też skóry i oczu.
– Wszystkie komórki naszych włosów wytwarzają niewielkie ilości nadtlenku wodoru, ale kiedy się starzejemy, lawinowo zwiększa się ilość tej substancji. W ten sposób wybielamy nasze włosy od wewnątrz, dzięki czemu stają się najpierw szare, a potem mlecznobiałe – tłumaczy proces siwienia Gerald Weissmann, redaktor naczelny "FASEB Journal".

Przyczyną wzrostu poziomu nadtlenku wodoru jest spadek aktywności rozkładającego go enzymu – katalazy. Na domiar złego wraz z wiekiem spada w naszym organizmie poziom enzymów MSR A i MSR B, które chronią włosy przed procesem siwienia. Ostatnim elementem w tej układance są zakłócenia w produkcji jeszcze jednego enzymu, tyrozynazy, który odpowiada za wytwarzanie barwnika – melaniny. Jej produkcja jest powstrzymywana przez zbyt duże ilości nadtlenku wodoru wespół z niskim poziomem enzymów MSR A i B.

Badacze podejrzewają, że podobne zmiany, tyle że zachodzące w ludzkiej skórze, prowadzą do powstawania na niej pozbawionych barwnika plam, czyli bielactwa.

Źródło Rzeczpospolita: http://www.rp.pl/artykul/9138,268528.html


Tyrozynaza
Z Wikipedii
Brak wersji przejrzanej
Skocz do: nawigacji, szukaj
Tyrozynaza (EC 1.14.18.1) to metaloenzym glikoproteinowy uczestniczący w procesie melanogenezy, w wyniku którego jest produkowana melanina. Jest aktywowany promieniowaniem UV i uczestniczy w wielu etapach tworzenia melaniny. Do aktywacji tyrozynazy jest niezbędny aminokwas tyrozyna oraz niektóre jony. Tyrozynaza zlokalizowana jest w melanocytach. W procesie melanogenezy tyrozynaza katalizuje ortohydroksylację tyrozyny do DOPA, a następnie w wyniku konwersji DOPA do dopachinonu.

Tyrozyna (nazwa skrótowa stosowana w biochemii Tyr, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-(4-hydroksyfenylo)propionowy) organiczny związek chemiczny, jeden z 20 podstawowych aminokwasów białkowych wchodzący w skład większości białek. Nazwa tyrozyna pochodzi od gr. tyros - ser.

Tyrozyna spełnia ważne biologiczne zadania jako wewnątrzkomórkowy przekaźnik (może być fosforylowana przez kinazy białkowe), a także jest prekursorem ważnych hormonów i biologicznie czynnych substancji tyroksyna, trójjodotyronina, adrenalina, noradrenalina oraz dopaminy.

Jest on aminokwasem endogennym, tzn. organizm ludzki (i ogólnie większości zwierząt) jest w stanie go syntetyzować pod warunkiem dostatecznego zaopatrzenia w fenyloalaninę, od której tyrozyna różni się tylko jedną grupą hydroksylową.

Tyrozynę można też traktować jako pochodną fenetylaminy, aczkolwiek w biochemicznych cyklach syntetycznych nie powstaje ona z tego związku. W praktyce laboratoryjnej również nie produkuje się jej z fenetylaminy, gdyż najprościej jest ją otrzymać przez hydrolizę odpowiednich białek.

Tyrozyna jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania funkcji tarczycy i przysadki. Brak tego aminokwasu jest związany z niedoczynnością tarczycy, co może objawiać się w postaci zmęczenia i wyczerpania. Zmniejszenie ilości tyrozyny powoduje brak norepinefryny i dopaminy, co może spowodować depresję. Jest ważnym składnikiem w produkcji kolagenu, głównego włóknistego białka ustroju. Tyrozyna posiada łańcuch boczny w postaci pierścienia aromatycznego z dołączoną grupą hydroksylową, która powoduje, że aminokwas ten charakteryzuje się dosyć dużą reaktywnością chemiczną.

Ciekawy suplement diety ---
http://www.medisport.pl/p...aps-kaizen.html


Ciekawy artykul o tyrozynazie - http://www.egocentrum.pl/...hp3?kat=1&art=7

Kawalek ciekawego artykulu o tyrozynazie – z strony

http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Karkowska05

Bielactwo, czyli albinizm jest spowodowane brakiem barwnika u zwierząt i ludzi, będącego efektem bloku metabolicznych przemian tyrozyny, brak tyrozynazy uniemożliwia przejście DOPA w melaninę, więc jednocześnie decyduje o braku zabarwienia włosów, skóry oraz tęczówki oka, która przybiera barwę czerwoną, wynikającą z prześwitywania naczyń krwionośnych.(15) Bielactwo nabyte może być spowodowane przebyciem chorób takich jak kiła czy łuszczyca, a bielactwo wrodzone jest związane z homozygotycznością pod względem autosomalnego genu recesywnego. Stosunkowo częściej spotykane jest u osób rasy czarnej.(4)

Kolejnym czynnikiem, który decyduje o zabarwieniu skóry jest oczywiście słońce i emitowane przez nie promieniowanie ultrafioletowe, czynniki hormonalne, temperatura (w niższej temperaturze spada aktywność enzymu tyrozynazy i produkowana jest mniejsza ilość melaniny, natomiast w wyższej temperaturze- tj. 37 stopni C ta aktywność rośnie)(3), kwercetyny ( duża ilość stymuluje produkcję melanin) (8), oraz TNFα i TGFβ.
I tu ciekawe schematy co odpowiada za powstawanie tyrozynazy
http://www.nepentes.pl/bp...?mode=pdf&id=52

A tu artykul o miedzi odpowiedzialnej za aktywacje tyrozynazy http://www.laboratoriumur...edz,t11030.html

Miedź

Do tej pory u nas dyskryminowana, pora to zmienić.
Natchnieniem do pisania jest fakt, że od długiego czasu podjadam cynk, który z miedzią się nie lubi.
Podstawowe info:
Cytat:
Miedź (medycyna - dietetyka), jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie. Z ogólnej ilości, około 100 miligramów, ponad połowa znajduje się w mięśniach i kośćcu. Największa koncentracja miedzi występuje w wątrobie, mózgu, sercu i w nerkach. Miedź wchodzi w skład wielu enzymów i bierze udział w wielu procesach przemian metabolicznych. Uczestniczy w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczaniu tlenu, szczególnie wrażliwej na niedotlenienie, tkance nerwowej. (...)
Niedobór miedzi występuje rzadko gdyż wiele pokarmów zawiera jej wystarczające ilości. Przewód pokarmowy człowieka przyswaja jedynie, około 10% miedzi znajdującej się w pokarmach, zwykle ilość w pełni wystarczającą.

Dawkowanie:
Cytat:
Normy dobowego spożycia miedzi w pokarmach są następujące; niemowlęta do 7 miesiąca do roku życia – 0,4 - 0,7 miligrama, dzieci od 2 do 4 lat - 0,7 - 1 miligrama, od 4 do 10 lat – 1 – 2 miligramów, powyżej 10 lat i osoby dorosłe - 1,5 – 3 miligramy.

http://portalwiedzy.onet....iedz,haslo.html
(polecam przeczytać całość, której nie będę tu wklejać.)

Co nas może interesować, to głównie fakt, że miedź bierze udział w syntezie kolagenu (wraz z cynkiem), jest także niezbędna do produkcji melaniny.
Najlepsze źródła miedzi na nutrition data (na początku sporo padlinki, potem w miarę sensowne źródła).
Zgodnie z wątkiem Poly o wchłanianiu składników odżywczych:
Cytat:
MIEDŹ
1. kobalt, żelazo, cynk.
2. nadmiar witaminy C.


(1 - poprawia wchłanialność, 2 - pogarsza)

Z innego wątku - dieta dla włosów (też Poly ):
Cytat:
Czym zagraża włosom niedobór miedzi?

Miedź dostarczona drogą krwi wzmacnia włosy. Od miedzi zależy bowiem wzrost prawidłowej struktury rogowej włosa. Niedostatek miedzi skutkuje np. zbyt małą liczbą „mostków dwusiarczkowych”, które, jak już wiemy wzmacniają siłę i sprężystość włosów. W konsekwencji włosy stają się słabe i poskręcane. Co więcej, w przypadku niedoboru miedzi w organizmie dochodzi do zaburzeń w gospodarce żelazem, co jeszcze bardziej może niekorzystnie odbić się na stanie naszych włosów.

Warto jeszcze wspomnieć o zmniejszonej aktywności enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) w przypdku małych ilości miedzi w diecie (aktywność ta wymaga obecności i miedzi, i cynku; ponadto maleje z wiekiem). Enzym ten "wymiata" wolne rodniki.

Gdzieś (gdzie?) pałęta się informacja, że na każde 10mg suplementacji należy spożywać 1mg miedzi. Do tej pory tego nie robiłem, ale albo zacznę, albo przestanę brać cynk.

I inny po angielsku artykul http://www3.interscience....ETRY=1&SRETRY=0

Over the years, the role of biochemical, immunological, genetic, and other biological aspects in the pathogenesis of vitiligo has been studied. So far, no convincing model describing the interplay of these contributing factors has been formulated. Based on existing research, we propose that vitiligo has a multi-factorial etiology, characterized by multiple steps, but always involving an increase of external or internal phenol/catechol concentration, serving as a preferred surrogate substrate of tyrosinase, competing with its physiological substrate tyrosine. The conversion of these substrates into reactive quinones is reinforced by a disturbed redox balance (increasing hydrogen peroxide). Such reactive quinones can be covalently bound to the catalytic centre of tyrosinase (haptenation). This could give rise to a new antigen, carried by Langerhans cells to the regional lymph node, stimulating the proliferation of cytotoxic T cells. However, the activation of such cytotoxic cells is only a first step in skin melanocyte killing, which also depends on a shift in the balance between immune defence and tolerance, e.g. resulting from a decrease in properly functioning T-regulatory cells. With this new model, based on a synthesis of several of the existing theories, in mind, the external and internal factors involved in the etiopathogenesis of vitiligo are reviewed, against the background of reported clinical data, experimental studies and existing and potential new therapies. A similar complex mechanism may also lead to some other autoimmune diseases.

Ciekawe wlasciwosci witaminy C http://www.bio-kosmetyka.pl/ldwitaminac.html

Witamina C jest niezbędna dla zdrowia skóry. Odgrywa ona istotną rolę w procesie przemiany materii, wpływa na ukrwienie skóry oraz tworzenie kolagenu w tkance łącznej.
Zamknięcie witaminy C w naturalnej kapsułce pozwoliło na jej zastosowanie w produktach. Kapsułka ta jest zbudowana z kolagenu organicznego (atelokolagen),
jest bardzo mała i łatwo wnika w skórę, gdzie następuje powolne rozpuszczanie osłony kapsułki przez enzymy skórne
i uwalnianie witaminy C.
Dzięki zastosowaniu witaminy C, kolagenu i witaminy E w mikrosystemie transportowym zawarte w organicznych osłonach substancje czynne mogą być przechowywane nawet przez dłuższy czas - do momentu zastosowania.
Działanie witaminy C:
Zwalcza wolne rodniki, które powstają przez zanieczyszczenie środowiska, promienie słoneczne, dym papierosowy; niszczą włókna elastyczne i kolagenowe, mogą zmieniać
kod genetyczny i niszczyć błony komórkowe, co powoduje szybsze starzenie się skóry,
a w ekstremalnych przypadkach prowadzi do powstania raka skóry.
Rozjaśnia skórę (ważne przy plamach pigmentacyjnych). Możliwe jest to dzięki reakcji witaminy C z tyrazyną, podczas której powstaje melanina.
Wspiera syntezę kolagenu (szczególnie u osób dojrzałych, kiedy produkcja kolagenu
jest mniej intensywna).
Stosowana jest w produktach chroniących skórę przed promieniowaniem słonecznym.
Regeneruje skórę i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu.

Ponoc witamina C pomaga w suplementacji z kwasem foliowym i Wit. B12 oraz cynkiem, a inne źródła mowia, ze Wit. C szkodzi…. Sam nie wiem.

Natalia_90 - Wto 10 Mar, 2009 18:02

nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale wg tego co tu nam wkleiłes, to cynk zamiast nam pomagać, to utrudnia wchłanianie miedzi? czy źle zrozumiałam ;p
kasta15 - Wto 10 Mar, 2009 22:50

nowinki to nie są, bo że enzymy są białkami i tracą aktywność przy jakichś 37 stopniach to nic nowego, podobnie jak związek tyrozynazy i melaniny oraz wymienionych pierwiastków, no ale tylko ten kto szuka znajdzie:) powodzenia


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group