|
Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum
|
Dieta oraz przepisy |
Autor |
Wiadomość |
arabika
ania
imie: ania
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Maj 2013 Posty: 262
|
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013 18:08
|
|
|
ale fajne te przepisy tu dajecie )))))) dzieki |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013 21:01
|
|
|
TARTA Z WARZYWAMI
Składniki:
25 dkg mąki orkiszowej
szczypta kurkumy, szczypta imbiru, sól
1/2 kostki masła, woda
Wykonanie: Do mąki dodać kurkumę, masło, imbir, sól i posiekać nożem, dodać wody, tak aby połączyć składniki. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.
Na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym poddusić cukinię, paprykę, pomidory, cebulkę, czosnek, sól. Ciasto wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (oliwa). Nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 minut, na złoty kolor. Nałożyć farsz, zalać rozbełtanym jajkiem (kaczym lub przepiórczymi lub od szczęśliwych kur), wstawić do pieca na ok. 15 min. Posypać ziołami.
[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:04 ]
Gyros
Składniki:
1 kg mięsa z indyka - pokroić w paski
Zaprawa do mięsa: po 1 łyżeczce oregano, papryki słodkiej + po pół łyżeczki ostrej papryki, kminku mielonego,soli, pieprzu + 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę + łyżka wody i oleju - wszystko wymieszać z mięsem i zostawić na 1 dobę w lodówce.
1 duża cebula
1 duża papryka czerwona
1 duży por
ryż,olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso usmażyć na gorącym oleju. Warzywa usmażyć osobno dodać do mięsa i wszystko podsmażyć, mieszając. Podawać z ryżem.
[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:05 ]
Kotleciki
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego z indyka
3 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych
2 żółtka- lub 6 jajek przepiórczych
2 łyżki siemienia lnianego mielonego, zalane wrzątkiem i ,,napowietrzone''
sezam 1 łyżka
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
szczypiorek, pietruszka zielona
1 mała cebula pokrojona w kostkę, zeszklona lub sparzona wrzątkiem
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, formować małe kotleciki, obtaczać w otrębach lub mące i piec na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym). |
|
|
|
|
junior
Dołączył: 03 Sie 2010 Posty: 103
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:34
|
|
|
a może jakieś pomysły czym zastąpić słodycze? mi jest bardzo trudno z nich zrezygnować,mimo,że nie jem ich już jakoś specjalnie dużo,to ciągle ulegam,muszę znaleźć zamienniki,tylko co? miód? co jeszcze? |
|
|
|
|
arabika
ania
imie: ania
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Maj 2013 Posty: 262
|
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:56
|
|
|
junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-(( |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 13:23
|
|
|
arabika napisał/a: | junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-(( |
Znam to uczucie, a jak już mi się uda wytrzymać te parę dni, to później zajadam się słodkim nadrabiając ten czas =/ |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 20:19
|
|
|
Kochani te słodycze to problem szeroki...bo o co chodzi? Dlaczego ich nie możemy? Bo one odżywiają "nasze bogate życie wewnętrzne" :wink: czyli lubią je bakterie, grzyby...ale też najczęściej w słodyczach jest pełno chemii, polepszaczy i ulepszaczy, które nas niszczą.
Na pocieszenie Wam powiem,że jak wybiłam grzyby to moje zapotrzebowanie na słodycze spadło o jakieś 80%...teraz czasem coś zjem, ale nie szukam, nie kupuję, nie piekę...
Nie wiem jak Jan ustosunkowałby się do Ksylitolu- czyli cukru brzozowego, ale jego nie lubią robale i można trochę go zjeść. Dam Wam parę przepisów. Lepiej zrobić swój domowy słodycz ze znanych składników niż kupować chemiczne batoniki...
Kisiel - dla zdesperowanych
Składniki:
1/2 l wody
1-2 łyżki cukru Ksylitol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
utarte jabłko lub gruszka lub inny owoc
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z wodą zimną i cukrem, wlać na wrzątek, dodać owoce i rozkoszować się smakiem. :)
[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:22 ]
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki:
1 kleik ryżowy
1 masło
3/4 szklanki cukru KSYLITOL (słodzik brzozowy)
8 jajek przepiórczych - lub 3 od szczęśliwych kur
laska wanilii(kto może)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
można dodać pałeczki z migdałów
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, kleik, wanilię, proszek. Formować ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec ok.20 minut w temp.180*C.
[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:28 ]
Kuleczki owsiane
Składniki:
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru Ksylitol
3 łyżeczki kakao
3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
10 łyżek wody
garść rodzynek,orzechów - jeśli możecie
wanilia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować, ostudzić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.
[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:34 ]
Makowiec japoński
Składniki:
30 dag maku- sparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy
6 łyżek kaszy kukurydzianej
1 i 1/4 szk. cukru KSYLITOL
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
3 jabłka- zetrzeć na dużych otworach
6 jajek oo szczęśliwych kur
bakalie- jeśli ktoś może skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, migdały - jeśli nie możecie to olejek pomarańczowy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na pulchną masę,dodać mak, kaszę, jabłka, proszek i wymieszać. Blaszkę średnią lub tortownicę, koniecznie wyłozyć pergaminem! Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Na wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą CAROBELLĄ lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu
[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:37 ]
Placek ze śliwkami
Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej - lub takiej jak możesz
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru KSYLITOL
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
1/2 kg śliwek
3 jajka
1/2 szkl. mleka kokosowego
wanilia - laska wanili starta
Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, dodać olej i dalej ucierać, na koniec dodać mleko i mąkę z proszkiem. Średnią blaszkę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Śliwki przeciąć na pół, wydrążyć i układać częścią przeciętą do góry. Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Posypać cukrem pudrem z Ksiltolu wymieszanym z wanilią. |
Ostatnio zmieniony przez Udana Pią 04 Paź, 2013 20:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Śro 09 Paź, 2013 15:17
|
|
|
Ostatnio troszkę mi się schudło, bo aż 6kg, dlatego postanowiłem wziąć się porządnie za dietę. Poniżej wrzucam przepis na placek, który idealnie nada się na śniadanie i będzie trzymał przez dłuższy czas.
Placek kulturystyczny
Składniki:
- jaka kurze 180g (3 średnie jajka)
- mąka kukurydziana 100g
- banan 70g
- rodzynki suszone 20g
- otręby żytnie 30g
- migdały całe 15g
- masło extra 5g
- oliwa z oliwek 5g
Wykonanie:
Jajka utrzepać. Można dodać trochę sody oczyszczonej, cynamonu, aromatu waniliowego. Migdały zmiksować w młynku do kawy lub blenderze, wrzucić do reszty produktów i wymieszać. Następnie dodać mąkę, otręby, masło oraz rodzynki i porządnie wymieszać. Masa nie może być zbyt gęsta, więc warto mieć wodę pod ręką, by w razie czego jej użyć (a na pewno będzie to konieczne). Rozgrzać patelnię, dodać oliwy, smażyć placek z dwóch stron. Na końcu najlepiej posmarować placek powidłem/dżemem i ułożyć na nim kawałki banana.
Taki placek jest syty i zawiera około 1000kcal, a więc sporo. Smacznego :) |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 21:38
|
|
|
placuszki z dyni
Składniki:
1 - 1,5 kg dyni zetrzeć na tarce o dużych otworach
2 jajka lub 8 przepiórczych
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól i pieprz
olej do smażenia
Dynię wymieszać z jajkami i mąką, formować łyżką placuszki i smażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. smakują na ciepło i zimno |
|
|
|
|
arabika
ania
imie: ania
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Maj 2013 Posty: 262
|
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 22:00
|
|
|
Udana
kolejny fajny przepis nam dalejsz , dzis zakupilam make kukurydziana ale angielska (cornflour) mysle ze to chyba nie ma znaczenia, fakt male opakowanie ale nie moglam znalezc maki orkiszowej |
|
|
|
|
Bartekszym
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2009 Posty: 141
|
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 12:43
|
|
|
Ja natomiast potrzebuje przykładowych dań na śniadania.
Już troche mi zbrzydło jedzenie jajek :P |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 17:34
|
|
|
Dla tych co nie mogę bez chleba przepis z forum www.bioslone.pl
Gibbona sprawdzony przepis na:
szybki do wykonania chleb ze świeżo zmielonej kaszy gryczanej niepalonej.
Składniki:
- świeżo zmielona kasza gryczana nieprażona (z kaszy prażonej wychodzi zupełnie inny smakowo chleb, według mnie znacznie gorszy), w zależności od pojemności posiadanej foremki 0,5-1 kg
- sól (1-2 łyżeczki)
- kilka łyżek oliwy (1-3)
- drożdże (około 1 cm sześciennego)
- woda (tyle ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji masy)
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Kaszę mielimy, dodajemy do niej sól. Następnie wlewamy połowę wody oraz rozpuszczone drożdże i oliwę. Mieszamy mikserem, dolewamy tyle wody ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji, czyli takiej, która będzie na tyle rzadka aby sama w większości spłynęła do foremki. Ja swoją metalową foremkę wykładam papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 230-240 stopni. Wkładamy foremkę. Pieczemy 15 minut w ustalonej początkowo temperaturze. Po upływie 15 minut temperaturze zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 45-60 minut (w zależności od tego czy chcemy otrzymać mniej lub bardziej chrupiącą skórkę). Chcąc uniknąć popękania górnej powierzchni chleba, po upływie 15 minut pieczenia, możemy włożyć do piekarnika niewielkie naczynie z woda.
Ostudzony chleb można przechowywać w kuchni, najlepiej na najniższych półkach, z dala od źródeł ciepła, owinięty lniana lub bawełnianą ściereczką, przez co najmniej tydzień a nawet dwa (w zależności od tego czy zrobimy bardziej wilgotny chleb - z większą ilością oliwy oraz krócej pieczony, czy też z niewielką ilością oliwy i pieczony dłużej). |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013 18:46
|
|
|
Udziec z indyka z warzywami
Składniki na 4 duże porcje:
1 kg mięsa z indyka bez kości
1 duża cebula -masło klarowane, olej
warzywa np. marchew, por, pietruszka, cukinia
sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry
pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, jarzynka, bazylia. Jak ktoś lubi chili może dodać.
Wykonanie:
Indyka pokroić w kostkę dość grubą, posypać pieprzem, bazylią, papryką. Zostawić na parę godzin lub na noc. Łyżkę oleju podgrzać i wrzucić indyk - lekko obsmażyć i włożyć do garnka zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godz. Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać do mięsa na koniec dodać warzywa pokrojone w paski i pomidory. Pogotować ok.15 minut. Może stanowić osobne danie, ale można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami itp.
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:46 ]
Makaron z soczewicą
Składniki na 2 duże porcje:
1/2 opakowania makaronu orkiszowego razowego
1 duża cebula -masło klarowane lub olej
2 szkl. ugotowanej soczewicy
sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry
pieprz, sól, mielony kminek
Wykonanie:
Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać soczewicę, pomidory, przyprawy i zagotować. Makaron ugotować krótko i polać sosem z soczewicy! Koniec! Można posypać zieloną pietruszką!
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:50 ]
Pasta z fasoli
Składniki:
1 szklanka fasoli białej ugotowanej
koperek pokrojony drobno lub majeranek wg. gustu
średnia cebula - pokrojona w kostkę i zeszklona na oliwie
sól, pieprz
Wykonanie:
Składniki zmiksować blenderem i już Podawać z chlebem własnej produkcji.
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:52 ]
Sałatka meksykańska
Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej
20 dag. wędzonej piersi z indyka- pokroić w kostkę (lub mięsa indyczego ugotowanego)
4 ogórki konserwowe lub kiszone- pokroić w talarki
1 por - pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem
2 średnie cebule pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem
100g ryżu ugotowanego
pietruszka zielona - pokrojona w kostkę
sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę+ po 1/4 łyżeczki soli, cukru ksylitolu, papryki ostrej +2 łyżki soku z cytryny + 2łyżki przecieru pomidorowego + 1 łyżka oleju, wszystko wymieszać
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
[ Dodano: Sro 16 Paź, 2013 08:32 ]
nie wiem czy ten link podawałam ale tam są fajne przepisy...
http://www.smakoterapia.pl/ |
|
|
|
|
Ulencja
imie: Urszula
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 22 Kwi 2008 Posty: 277 Skąd: Toruń
|
|
|
|
|
arabika
ania
imie: ania
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Maj 2013 Posty: 262
|
Wysłany: Czw 17 Paź, 2013 15:39
|
|
|
Udana,
ale mi narobilas smaku na ta sałatke meksykanska )) mniam...;-) |
|
|
|
|
KatarzynaS
Dołączyła: 14 Wrz 2012 Posty: 84
|
Wysłany: Sob 19 Paź, 2013 12:35
|
|
|
Przepraszam, że w formie linka ale tak szybciej a przy okazji może ktoś znajdzie coś ciekawego na moim blogu dla siebie
http://blog.naturalnaspizarnia.pl/
Zajadam się tą zupą ostatnio, jest pyszna i bardzo zdrowa:) |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 08:42
|
|
|
Wczoraj zrobiłam pyszny dżem z dyni na zimę. Pomaga w ziemie jak sie ma chandrę na słodkie...
3 kg dyni - pokroić w kostkę
sok z 2 cytryn
laska wanilii
250g ksylitolu
1 szklanka wody
Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu aż dynia sie rozgotuje, na koniec dodać laske wanilii, rozciętą.
może być wersja z goździkami i z pomarańczą... ale ja najbardziej lubie z wanilią i cytryną...
Wkladać do małych słoiczków i pasteryzować. Jest pięknie żółto-pomarańczowy i smaczny.
Ja najbardziej lubię dynię z zieloną skórką w środku jest pomarańczowa... |
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 14:31
|
|
|
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc? |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:11
|
|
|
Klekoo91 napisał/a: | pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc? |
Wcale nie. W wolnej chwili wrzucę przykładową rozpiskę. |
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:13
|
|
|
o dzięki mistrzu będę wdzięczny :)) |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 07:10
|
|
|
Klekoo91 napisał/a: | pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc? |
Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin: |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 09:29
|
|
|
Udana napisał/a: | Klekoo91 napisał/a: | pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc? |
Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin: |
Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin: |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 11:02
|
|
|
raw napisał/a: |
Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin: |
No, tak każdy ma jakieś priorytety :wink: my kobiety zazwyczaj w drugą stronę... :grin: |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 18:47
|
|
|
Cytat: | Fajny przepis na pasztet znalazłam:
1 szklanka mąki z zielonej soczewicy, - ziarno soczewicy zmielić w młynku
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekanego,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki oregano (opcjonalnie),
sól i pieprz.
olej do smażenia.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę na złoto. Dodać czosnek i zalać całość 4 szklankami gorącej wody. Zawartość patelni, mąkę oraz wodę umieścić w blenderze i zmiksować. Powstanie idealnie gładka masa. Przyprawić majerankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Osoby, które nie maja blendera powinny stopniowo dodawać mąkę z soczewicy do gorącej wody, żeby nie powstały grudki. Gotować wszystko na wolnym ogniu przez 10 min. Uważając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Jeśli nie jest to możliwe to można pominąć etap gotowania. Gotową masę wlać do posmarowanej olejem blachy, ja używam silikonowej formy. Piec przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, bez teroobiegu. Blaszkę z pasztetem przykryć folią, żeby się z wierzchu nie wysuszył. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. |
Zrobiłam dzisiaj ten pasztet wyszedł super! Polecam! Tylko zamiast 4 szklanek wody trzeba dać 3,5 szkl. nie przejmować się, że jest rzadki nawet po upieczeniu i zostawić na 2-3 godziny w zimnym do wystygnięcia! Potem kroi się normalnie jak pieczeń! Dobrze posolić, ja dałam 2 łyżeczki soli.
Poczęstowałam gości byli zachwyceni! :biggreen: |
Ostatnio zmieniony przez Udana Sob 23 Lis, 2013 23:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 18:28
|
|
|
sa jakies przeciwskazania do wciniania własnej roboty grzybków czy pomidorów w occie ?:) marynowanych :) |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 22:40
|
|
|
Generalnie ocet nie jest zdrowy. Ale jako dodatek może być.
Cytat: | Wśród działań szkodliwych octu spirytusowego prócz działania drażniącego na błonę śluzową żołądka, rzeczywiście opisuje się jego szkodliwy, niszczący wpływ na krwinki czerwone u ssaków - dlatego powinien być spożywany rozcieńczony, w niewielkich ilościach. Jednakże nie jest wymieniany bezpośrednio jako czynnik ryzyka białaczki - nie ma jeszcze na ten temat dostatecznych badań. W takich przypadkach zawsze lepiej wykazać ostrożność. |
[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 13:19 ]
NAJSMACZNIEJSZY KRÓLIK
Składniki:
1 królik pokrojony na 8 kawałków,
2 łyżki masła do smażenia + trochę oleju, żeby nie przypalić masła,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 zielona papryka, pokrojona na kawałki,
1 chilli, wypestkowane i posiekane,
1 duży pomidor, albo 2 małe, obrane ze skórki i posiekane,
1/2 litra mocnego rosołu (dałam gorącą wodę i też było dobre),
sól, pieprz,
1 szklanka mleka kokosowego,
kolendra lub pietruszka do posypania.
Kawałki królika obsmażyć na maśle z olejem i przełożyć do rondla, zalać rosołem i gotować pod przykryciem 30 minut. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z papryką, pod koniec smażenia dodać czosnek i chilli, smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni wrzucić do gotującego się królika, dodać pomidor, przyprawić solą i pieprzem, gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 5 min. Po upływie tego czasu mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości. |
Ostatnio zmieniony przez Udana Pon 04 Lis, 2013 23:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Sob 09 Lis, 2013 23:14
|
|
|
POLECAM PYSZNĄ KAPUSTĘ KISZONĄ!
Składniki:
1 kg kapusty białej - pokroić/ZSZATKOWAĆ drobno
1 łyżka soli kuchennej
garść żórawiny świeżej, mrożonej ew.suszonej - niekoniecznie
2 marchewki - zetrzeć na tarce
ziarna kminku - łyżka
woda z ugotowanych ziemniaków 2-3
Wykonanie:
Główkę kapusty białej i marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), dodajemy ziarna kminku, wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Jest to prosty, niezawodny i szybki sposób na dobrą kapustę kiszoną. |
|
|
|
|
User2619
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 24
|
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013 12:42
|
|
|
Właśnie wcinam kapuchę |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:43
|
|
|
Jak przychodzi chętka na słodkie...
RACUSZKI Z JABŁKAMI
Składniki:
2 jabłka
6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur
mąka gryczana
woda gazowana
Wykonanie:
Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Wto 12 Lis, 2013 20:53
|
|
|
Udana napisał/a: | Jak przychodzi chętka na słodkie...
RACUSZKI Z JABŁKAMI
Składniki:
2 jabłka
6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur
mąka gryczana
woda gazowana
Wykonanie:
Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano |
Robię takie placki dość często. Tylko, że zamiast mąki gryczanej wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Placki wychodzą bardzo smaczne. Idealne do pracy czy do szkoły. |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 11:47
|
|
|
Kurcze ja mam tą dietę kolegi Rawa idzie drugi tydzien jak cwicze,ale kurcze nic a nic nie przytylem a wrecz odwrotnie,schudlem.
Jak ktoś miałby czas i ochotę i wiedzę ;)
W jakich produktach mogę znaleść dla nas dobre produkty które zawierają:
1.białko--> mięso,orzechy
2. węglowodany--> ryż brązowy
3.przyswajalne tłuszcze
Proszę o pomysły im więcej tym lepiej :) zakupie sobie te produkty i będę działał a nie chce sam na własną rekę bawić sie znowu w dietę bo mi wyszła zabawa...
Pytanie dodatkowe:
Od dłuzszego czasu jem 2-3 jajka dziennie nie zaszkodzi mi ? |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 14:01
|
|
|
białko - sezam, jajka
węglowadany - kasza jaglana, kasza gryczana, warzywa
tłuszcze - masło, masło klarowane, oliwa z oliwek, smalec
A jajek możesz jeść dużo i to codziennie, byle były wiejskie od szczęsliwych kur. |
|
|
|
|
raw
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lip 2011 Posty: 188
|
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 18:05
|
|
|
@Klekoo91: chudniesz, bo masz deficyt kaloryczny, a bierze się to albo z tego, że spożywasz za mało kalorii albo jesteś zbyt aktywny. Rozwiązania są dwa. Pierwsze, to zwiększenie przyjmowanych kcal - dodawaj co tydzień 100-200 kcal i obserwuj organizm oraz wagę. Jak zauważysz, że waga rośnie, to pozostań przy tej ilości kcal przez jakiś czas. Potem jeżeli nie będzie postępów, to znowu zwiększasz kalorie. Druga opcja, to zmniejszenie aktywności. Może ćwiczysz za często oraz zbyt intensywnie, stąd ten deficyt?
Jeżeli chodzi o źródła białka, węgli i tłuszczy, to Ci je podałem i nie ma tutaj co kombinować. Natomiast co do jajek, to 2-3 sztuki dziennie, to jest "śmiech". Nie dziw się, że chudniesz, co to jest 2-3 jajka na chłopa? Ja spożywam co najmniej 10 dziennie i nic mi nie jest. Jadłbym więcej, ale to bym z kasą nie wyrobił, bo za swojskie jaja trzeba więcej zapłacić :) Najlepsze źródło białka, to właśnie jajka, także jak masz tylko okazję, to rób albo jajecznicę albo jakieś placki albo nawet ryż z jajkami. Możliwości jest wiele. Wykaż się inicjatywą albo poszukaj prostych przepisów na necie i szamaj, szamaj i jeszcze raz - szamaj. Dobra micha, to podstawa, aby "przytyć". |
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 13:30
|
|
|
Dzieki Szefie ;) teraz po 4-5 jajek jem dziennie ;)
Zmienilem trochę trening skoro uznales ze jest zbyt intensywny ;)
Dzieku Udana za sezamki :D im więcej pomyslow tym lepiej :)
Kupilem sobie w sklepie z 10 udek i będę robil i wcinal raz na jakiś czas tak dodatkowo :)
Będę pisal rezultaty :D |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 14:31
|
|
|
jakich udek??
Kurczaki zabronione chyba, że od gospodarza ze wsi! |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 13:17
|
|
|
idą święta! czas zacząć przygotowania!
Barszcze czyste!
BARSZCZ WIGILIJNY B. DYKIEL
I dzień
3 kg buraków obrać, pokroić w plastry
2 duże cebule w całoci2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
Sok z 1 cytryny
• Wszystko włożyć do garnka i zalać letnią przegotowaną wodą –zostawić
II dzień
Zagotować i szumować i gotować godzinę na małym ogniu. Zostawić.
III dzień
• Gotować pół godziny, odcedzić przelać wodą gorącą buraki aby zlać sok dodać cukier, sól, pieprz do smaku, 3 ząbki czosnku.
• Osobno ugotować 2 prawdziwki i wlać wodę do barszczu
• Osobno ugotować bulion warzywny ( 2 marchwie, seler, pietruszka, por) i wlać do barszczu.
• Wymieszać, barszcz może stać w lodówce nawet 2 tyg.
BARSZCZ O.Grandego
1 kg buraków- upiec w łupinach w piekarniku 250*C ok. 1 godz.
Wystudzić obrać i pokroić w plastry cieńkie
Zalać przegotowaną wodą i dodać
1 ząbek czosnku utarty z solą
Sok z ½ cytryny
Cukier
1 łyżka oleju
Podgrzać, ale nie zagotować.
[ Dodano: Wto 26 Lis, 2013 13:20 ]
PIERNIK STAROPOLSKI
ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem (sobota przed 1 niedzielą Adwentu) i upiec na 3 - 4 dni przed świętami, można upiec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.
3/4 kg prawdziwego miodu – jedyne odstępstwo ale mamy święta
1 szklanka cukru ksylitolu
25 dkg smalcu (lub masła)
- podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić.
Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką,
1 kg przesianej mąki orkiszowej
3 całe jaja, (kacze lub 9 przepiórczych)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance wody
1/2 łyżeczki soli
2 - torebki korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.).
Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało
Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.
Wystudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką.
Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście można piernik polukrować i pięknie ozdobić. Można zrobić polewę czekoladową z proszku carbolowego |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 09:38
|
|
|
Tortilla po chłopsku - Tortilla a la paisana
6 jajek, 2 ziemniaki, pół szklanki oliwy, 1 cebula, sól
Umyte i obrane ziemniaki pokrajać w cienkie plastry. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie w płaskim szerokim rondlu, nie dopuszczając do zrumienienia. Gdy będzie miękka, wrzucić ziemniaki i ostrożnie mieszając, dusić do miękkości.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z dodatkiem soli. Wymieszać je starannie z ziemniakami i cebulą, po czym wlać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż omlet się zrumieni.
Polecam jest bardzo syte i można jeść na zimno, jak kanapki i na ciepło!
Tortilla wersja 2
Składniki na 1 osobę:
- 2-3 jajka
- 1 ugotowany w mundurku przez 10 minut, a następnie obrany ziemniak – średni lub duży (w zależności od ilości jajek)
- odrobina posiekanej cebuli
- odrobina pokrojonej w kostkę papryki
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepać, przyprawić i dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki, surową cebulę i paprykę. Smażyć z obu stron na małej patelni (o średnicy około 22 cm).
Tortilla klasyczna :
- 1/2 kg. mąki kukurydzianej (z tego zostawiłam garstkę do podsypywania)
- 2 łyżki smalcu
- spora szczypta soli
- gorąca woda - tak na oko, dolewać po trochę, aż ciasto będzie takie jak na pierogi
Po wyrobieniu trzeba dobrze schłodzić, potem lekko wyrobić i wałkować placuszki. Smażyć (przypiekać) bez tłuszczu na patelni z grubym dnem.
Z tej porcji wyszło mi 20 placuszków o średnicy około 20 - 25 cm. |
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:23
|
|
|
Witam ;)
Cwicze sobie w domu,czasami nie mam pod ręką mojej ulubionej wody która możemy pić,czyli muszynianki,zamiast tego pije do treningu wodę przegotowaną,czy dzieki temu ze jest ona przegotowana jest dla nas zdrowa ? czy lepiej takiej tez unikac ?
Bo wlasnie pije duzo wody przegotowanej,ponad litr jak cwicze
A wlasnie dorwalem sie do materialu
http://www.oswiecenie.com/fluor.htm |
Ostatnio zmieniony przez User2578 Sob 11 Sty, 2014 23:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:53
|
|
|
|
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:59
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez User2578 Nie 12 Sty, 2014 00:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 09:32
|
|
|
|
|
|
|
|
User2578
Dołączył: 11 Lut 2017 Posty: 202
|
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 16:41
|
|
|
|
|
|
|
|
damiano
hapi czapi :|
imie: Damian
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 22 Skąd: Slask
|
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 19:56
|
|
|
|
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pon 27 Sty, 2014 08:44
|
|
|
|
|
|
|
|
aniabi
aniawilk
Dołączyła: 31 Lip 2012 Posty: 396
|
Wysłany: Wto 28 Sty, 2014 16:55
|
|
|
|
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Śro 29 Sty, 2014 08:33
|
|
|
|
|
|
|
|
Udana
Dołączyła: 10 Paź 2012 Posty: 403
|
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014 10:19
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
phpBB by
przemo
|