Bielactwo - vitiligo.com.pl Strona Główna Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta oraz przepisy
Autor Wiadomość
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013 18:08   

ale fajne te przepisy tu dajecie ;-) )))))) dzieki
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 30 Wrz, 2013 21:01   

TARTA Z WARZYWAMI

Składniki:

25 dkg mąki orkiszowej

szczypta kurkumy, szczypta imbiru, sól

1/2 kostki masła, woda

Wykonanie: Do mąki dodać kurkumę, masło, imbir, sól i posiekać nożem, dodać wody, tak aby połączyć składniki. Schłodzić w lodówce ok. pół godziny.

Na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym poddusić cukinię, paprykę, pomidory, cebulkę, czosnek, sól. Ciasto wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem (oliwa). Nakłuwać widelcem i podpiec ok 10-15 minut, na złoty kolor. Nałożyć farsz, zalać rozbełtanym jajkiem (kaczym lub przepiórczymi lub od szczęśliwych kur), wstawić do pieca na ok. 15 min. Posypać ziołami.

[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:04 ]
Gyros

Składniki:

1 kg mięsa z indyka - pokroić w paski

Zaprawa do mięsa: po 1 łyżeczce oregano, papryki słodkiej + po pół łyżeczki ostrej papryki, kminku mielonego,soli, pieprzu + 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę + łyżka wody i oleju - wszystko wymieszać z mięsem i zostawić na 1 dobę w lodówce.

1 duża cebula

1 duża papryka czerwona

1 duży por

ryż,olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso usmażyć na gorącym oleju. Warzywa usmażyć osobno dodać do mięsa i wszystko podsmażyć, mieszając. Podawać z ryżem.

[ Dodano: Pon 30 Wrz, 2013 22:05 ]
Kotleciki

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

3 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych

2 żółtka- lub 6 jajek przepiórczych

2 łyżki siemienia lnianego mielonego, zalane wrzątkiem i ,,napowietrzone''

sezam 1 łyżka

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

szczypiorek, pietruszka zielona

1 mała cebula pokrojona w kostkę, zeszklona lub sparzona wrzątkiem


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, formować małe kotleciki, obtaczać w otrębach lub mące i piec na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle klarowanym).
 
 
junior 

Dołączył: 03 Sie 2010
Posty: 103
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:34   

a może jakieś pomysły czym zastąpić słodycze? mi jest bardzo trudno z nich zrezygnować,mimo,że nie jem ich już jakoś specjalnie dużo,to ciągle ulegam,muszę znaleźć zamienniki,tylko co? miód? co jeszcze?
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 03 Paź, 2013 19:56   

junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-((
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 13:23   

arabika napisał/a:
junior
tu byl kiedys przepis na ciasteczka orkiszowe chyba
ja tez kazdego dnia walcze ze slodyczami i przegrywam ;-((


Znam to uczucie, a jak już mi się uda wytrzymać te parę dni, to później zajadam się słodkim nadrabiając ten czas =/
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pią 04 Paź, 2013 20:19   

Kochani te słodycze to problem szeroki...bo o co chodzi? Dlaczego ich nie możemy? Bo one odżywiają "nasze bogate życie wewnętrzne" :wink: czyli lubią je bakterie, grzyby...ale też najczęściej w słodyczach jest pełno chemii, polepszaczy i ulepszaczy, które nas niszczą.

Na pocieszenie Wam powiem,że jak wybiłam grzyby to moje zapotrzebowanie na słodycze spadło o jakieś 80%...teraz czasem coś zjem, ale nie szukam, nie kupuję, nie piekę...

Nie wiem jak Jan ustosunkowałby się do Ksylitolu- czyli cukru brzozowego, ale jego nie lubią robale i można trochę go zjeść. Dam Wam parę przepisów. Lepiej zrobić swój domowy słodycz ze znanych składników niż kupować chemiczne batoniki...

Kisiel - dla zdesperowanych

Składniki:

1/2 l wody

1-2 łyżki cukru Ksylitol

2 łyżki mąki ziemniaczanej

utarte jabłko lub gruszka lub inny owoc

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z wodą zimną i cukrem, wlać na wrzątek, dodać owoce i rozkoszować się smakiem. :)

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:22 ]
Ciasteczka z kleiku ryżowego

Składniki:

1 kleik ryżowy

1 masło

3/4 szklanki cukru KSYLITOL (słodzik brzozowy)

8 jajek przepiórczych - lub 3 od szczęśliwych kur

laska wanilii(kto może)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

można dodać pałeczki z migdałów

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, kleik, wanilię, proszek. Formować ciasteczka i układać na papierze do pieczenia. Piec ok.20 minut w temp.180*C.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:28 ]
Kuleczki owsiane

Składniki:

1/3 kostki masła

3 łyżki cukru Ksylitol

3 łyżeczki kakao

3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych

10 łyżek wody

garść rodzynek,orzechów - jeśli możecie

wanilia

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagotować, ostudzić. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach kokosowych.

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:34 ]
Makowiec japoński

Składniki:

30 dag maku- sparzyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy

6 łyżek kaszy kukurydzianej

1 i 1/4 szk. cukru KSYLITOL

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki masła

3 jabłka- zetrzeć na dużych otworach

6 jajek oo szczęśliwych kur

bakalie- jeśli ktoś może :-) skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, migdały - jeśli nie możecie to olejek pomarańczowy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami na pulchną masę,dodać mak, kaszę, jabłka, proszek i wymieszać. Blaszkę średnią lub tortownicę, koniecznie wyłozyć pergaminem! Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Na wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą CAROBELLĄ lub posypać cukrem pudrem z ksylitolu

[ Dodano: Pią 04 Paź, 2013 21:37 ]
Placek ze śliwkami


Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej - lub takiej jak możesz

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru KSYLITOL

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl. oleju

1/2 kg śliwek

3 jajka

1/2 szkl. mleka kokosowego

wanilia - laska wanili starta


Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, dodać olej i dalej ucierać, na koniec dodać mleko i mąkę z proszkiem. Średnią blaszkę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Śliwki przeciąć na pół, wydrążyć i układać częścią przeciętą do góry. Piec w nagrzanym piekarniku 180*C, ok. 1 godz. Posypać cukrem pudrem z Ksiltolu wymieszanym z wanilią.
Ostatnio zmieniony przez Udana Pią 04 Paź, 2013 20:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 09 Paź, 2013 15:17   

Ostatnio troszkę mi się schudło, bo aż 6kg, dlatego postanowiłem wziąć się porządnie za dietę. Poniżej wrzucam przepis na placek, który idealnie nada się na śniadanie i będzie trzymał przez dłuższy czas.

Placek kulturystyczny

Składniki:

- jaka kurze 180g (3 średnie jajka)
- mąka kukurydziana 100g
- banan 70g
- rodzynki suszone 20g
- otręby żytnie 30g
- migdały całe 15g
- masło extra 5g
- oliwa z oliwek 5g

Wykonanie:

Jajka utrzepać. Można dodać trochę sody oczyszczonej, cynamonu, aromatu waniliowego. Migdały zmiksować w młynku do kawy lub blenderze, wrzucić do reszty produktów i wymieszać. Następnie dodać mąkę, otręby, masło oraz rodzynki i porządnie wymieszać. Masa nie może być zbyt gęsta, więc warto mieć wodę pod ręką, by w razie czego jej użyć (a na pewno będzie to konieczne). Rozgrzać patelnię, dodać oliwy, smażyć placek z dwóch stron. Na końcu najlepiej posmarować placek powidłem/dżemem i ułożyć na nim kawałki banana.

Taki placek jest syty i zawiera około 1000kcal, a więc sporo. Smacznego :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 21:38   

placuszki z dyni


Składniki:

1 - 1,5 kg dyni zetrzeć na tarce o dużych otworach

2 jajka lub 8 przepiórczych

2 łyżki mąki orkiszowej

2 łyżki mąki kukurydzianej

sól i pieprz

olej do smażenia


Dynię wymieszać z jajkami i mąką, formować łyżką placuszki i smażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. smakują na ciepło i zimno
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 10 Paź, 2013 22:00   

Udana
kolejny fajny przepis nam dalejsz ;-) , dzis zakupilam make kukurydziana ale angielska (cornflour) mysle ze to chyba nie ma znaczenia, fakt male opakowanie ale nie moglam znalezc maki orkiszowej
 
 
Bartekszym 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Maj 2009
Posty: 141
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 12:43   

Ja natomiast potrzebuje przykładowych dań na śniadania.
Już troche mi zbrzydło jedzenie jajek :P
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 12 Paź, 2013 17:34   

Dla tych co nie mogę bez chleba przepis z forum www.bioslone.pl

Gibbona sprawdzony przepis na:
szybki do wykonania chleb ze świeżo zmielonej kaszy gryczanej niepalonej.


Składniki:
- świeżo zmielona kasza gryczana nieprażona (z kaszy prażonej wychodzi zupełnie inny smakowo chleb, według mnie znacznie gorszy), w zależności od pojemności posiadanej foremki 0,5-1 kg
- sól (1-2 łyżeczki)
- kilka łyżek oliwy (1-3)
- drożdże (około 1 cm sześciennego)
- woda (tyle ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji masy)

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Kaszę mielimy, dodajemy do niej sól. Następnie wlewamy połowę wody oraz rozpuszczone drożdże i oliwę. Mieszamy mikserem, dolewamy tyle wody ile potrzeba do uzyskania półpłynnej konsystencji, czyli takiej, która będzie na tyle rzadka aby sama w większości spłynęła do foremki. Ja swoją metalową foremkę wykładam papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 230-240 stopni. Wkładamy foremkę. Pieczemy 15 minut w ustalonej początkowo temperaturze. Po upływie 15 minut temperaturze zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 45-60 minut (w zależności od tego czy chcemy otrzymać mniej lub bardziej chrupiącą skórkę). Chcąc uniknąć popękania górnej powierzchni chleba, po upływie 15 minut pieczenia, możemy włożyć do piekarnika niewielkie naczynie z woda.

Ostudzony chleb można przechowywać w kuchni, najlepiej na najniższych półkach, z dala od źródeł ciepła, owinięty lniana lub bawełnianą ściereczką, przez co najmniej tydzień a nawet dwa (w zależności od tego czy zrobimy bardziej wilgotny chleb - z większą ilością oliwy oraz krócej pieczony, czy też z niewielką ilością oliwy i pieczony dłużej).
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Wto 15 Paź, 2013 18:46   

Udziec z indyka z warzywami

Składniki na 4 duże porcje:

1 kg mięsa z indyka bez kości

1 duża cebula -masło klarowane, olej

warzywa np. marchew, por, pietruszka, cukinia

sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry

pieprz ziołowy, papryka słodka, sól, jarzynka, bazylia. Jak ktoś lubi chili może dodać.


Wykonanie:

Indyka pokroić w kostkę dość grubą, posypać pieprzem, bazylią, papryką. Zostawić na parę godzin lub na noc. Łyżkę oleju podgrzać i wrzucić indyk - lekko obsmażyć i włożyć do garnka zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu ok. 1/2 godz. Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać do mięsa na koniec dodać warzywa pokrojone w paski i pomidory. Pogotować ok.15 minut. Może stanowić osobne danie, ale można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami itp.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:46 ]
Makaron z soczewicą

Składniki na 2 duże porcje:

1/2 opakowania makaronu orkiszowego razowego

1 duża cebula -masło klarowane lub olej

2 szkl. ugotowanej soczewicy

sok pomidorowy domowy lub puszka pomidorów bez skóry

pieprz, sól, mielony kminek


Wykonanie:

Cebulę zeszklić na maśle lub oleju, dodać soczewicę, pomidory, przyprawy i zagotować. Makaron ugotować krótko i polać sosem z soczewicy! Koniec! Można posypać zieloną pietruszką!

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:50 ]
Pasta z fasoli

Składniki:

1 szklanka fasoli białej ugotowanej

koperek pokrojony drobno lub majeranek wg. gustu

średnia cebula - pokrojona w kostkę i zeszklona na oliwie

sól, pieprz


Wykonanie:

Składniki zmiksować blenderem i już :-) Podawać z chlebem własnej produkcji.

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 19:52 ]
Sałatka meksykańska

Składniki:

1 puszka fasoli czerwonej

20 dag. wędzonej piersi z indyka- pokroić w kostkę (lub mięsa indyczego ugotowanego)

4 ogórki konserwowe lub kiszone- pokroić w talarki

1 por - pokroić w talarki i sparzyć wrzątkiem

2 średnie cebule pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem

100g ryżu ugotowanego

pietruszka zielona - pokrojona w kostkę

sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę+ po 1/4 łyżeczki soli, cukru ksylitolu, papryki ostrej +2 łyżki soku z cytryny + 2łyżki przecieru pomidorowego + 1 łyżka oleju, wszystko wymieszać


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

[ Dodano: Sro 16 Paź, 2013 08:32 ]
nie wiem czy ten link podawałam ale tam są fajne przepisy...

http://www.smakoterapia.pl/
 
 
Ulencja 


imie: Urszula
Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Kwi 2008
Posty: 277
Skąd: Toruń
Wysłany: Czw 17 Paź, 2013 14:37   

http://www.badapak.pl/mak...tanow-jadalnych

Fajna strona dla tych,którzy nie wiedzą gdzie kupić mąkę i kaszę bezglutenową
 
 
arabika 
ania

imie: ania
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 13 Maj 2013
Posty: 262
Wysłany: Czw 17 Paź, 2013 15:39   

Udana,
ale mi narobilas smaku na ta sałatke meksykanska ;-) )) mniam...;-)
 
 
KatarzynaS 

Dołączyła: 14 Wrz 2012
Posty: 84
Wysłany: Sob 19 Paź, 2013 12:35   

Przepraszam, że w formie linka ale tak szybciej a przy okazji może ktoś znajdzie coś ciekawego na moim blogu dla siebie
http://blog.naturalnaspizarnia.pl/
Zajadam się tą zupą ostatnio, jest pyszna i bardzo zdrowa:)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 08:42   

Wczoraj zrobiłam pyszny dżem z dyni na zimę. Pomaga w ziemie jak sie ma chandrę na słodkie...

3 kg dyni - pokroić w kostkę
sok z 2 cytryn
laska wanilii
250g ksylitolu
1 szklanka wody
Wszystko zagotować i gotować na małym ogniu aż dynia sie rozgotuje, na koniec dodać laske wanilii, rozciętą.

może być wersja z goździkami i z pomarańczą... ale ja najbardziej lubie z wanilią i cytryną...

Wkladać do małych słoiczków i pasteryzować. Jest pięknie żółto-pomarańczowy i smaczny.

Ja najbardziej lubię dynię z zieloną skórką w środku jest pomarańczowa...
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 14:31   

pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:11   

Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Wcale nie. W wolnej chwili wrzucę przykładową rozpiskę.
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 23 Paź, 2013 18:13   

o dzięki mistrzu będę wdzięczny :))
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 07:10   

Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin:
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 09:29   

Udana napisał/a:
Klekoo91 napisał/a:
pewnie ciezko by było ułożyć dietę dobrą dla nas,na której można przytyc?


Faceci, to mają dziwne problemy :wink: :grin:


Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin:
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013 11:02   

raw napisał/a:

Masa mięśniowa sama się nie zbuduje :grin:


No, tak każdy ma jakieś priorytety :wink: my kobiety zazwyczaj w drugą stronę... :grin:
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 30 Paź, 2013 18:47   

Cytat:
Fajny przepis na pasztet znalazłam:

1 szklanka mąki z zielonej soczewicy, - ziarno soczewicy zmielić w młynku
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekanego,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki oregano (opcjonalnie),
sól i pieprz.
olej do smażenia.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę na złoto. Dodać czosnek i zalać całość 4 szklankami gorącej wody. Zawartość patelni, mąkę oraz wodę umieścić w blenderze i zmiksować. Powstanie idealnie gładka masa. Przyprawić majerankiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Osoby, które nie maja blendera powinny stopniowo dodawać mąkę z soczewicy do gorącej wody, żeby nie powstały grudki. Gotować wszystko na wolnym ogniu przez 10 min. Uważając, żeby masa nie przywarła do dna garnka. Jeśli nie jest to możliwe to można pominąć etap gotowania. Gotową masę wlać do posmarowanej olejem blachy, ja używam silikonowej formy. Piec przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC, bez teroobiegu. Blaszkę z pasztetem przykryć folią, żeby się z wierzchu nie wysuszył. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc.



Zrobiłam dzisiaj ten pasztet wyszedł super! Polecam! Tylko zamiast 4 szklanek wody trzeba dać 3,5 szkl. nie przejmować się, że jest rzadki nawet po upieczeniu i zostawić na 2-3 godziny w zimnym do wystygnięcia! Potem kroi się normalnie jak pieczeń! Dobrze posolić, ja dałam 2 łyżeczki soli.

Poczęstowałam gości byli zachwyceni! :biggreen:
Ostatnio zmieniony przez Udana Sob 23 Lis, 2013 23:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 18:28   

sa jakies przeciwskazania do wciniania własnej roboty grzybków czy pomidorów w occie ?:) marynowanych :)
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 22:40   

Generalnie ocet nie jest zdrowy. Ale jako dodatek może być.

Cytat:
Wśród działań szkodliwych octu spirytusowego prócz działania drażniącego na błonę śluzową żołądka, rzeczywiście opisuje się jego szkodliwy, niszczący wpływ na krwinki czerwone u ssaków - dlatego powinien być spożywany rozcieńczony, w niewielkich ilościach. Jednakże nie jest wymieniany bezpośrednio jako czynnik ryzyka białaczki - nie ma jeszcze na ten temat dostatecznych badań. W takich przypadkach zawsze lepiej wykazać ostrożność.


[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 13:19 ]
NAJSMACZNIEJSZY KRÓLIK

Składniki:

1 królik pokrojony na 8 kawałków,
2 łyżki masła do smażenia + trochę oleju, żeby nie przypalić masła,
1 cebula, posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 zielona papryka, pokrojona na kawałki,
1 chilli, wypestkowane i posiekane,
1 duży pomidor, albo 2 małe, obrane ze skórki i posiekane,
1/2 litra mocnego rosołu (dałam gorącą wodę i też było dobre),
sól, pieprz,
1 szklanka mleka kokosowego,
kolendra lub pietruszka do posypania.
Kawałki królika obsmażyć na maśle z olejem i przełożyć do rondla, zalać rosołem i gotować pod przykryciem 30 minut. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę z papryką, pod koniec smażenia dodać czosnek i chilli, smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni wrzucić do gotującego się królika, dodać pomidor, przyprawić solą i pieprzem, gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, gotować jeszcze 5 min. Po upływie tego czasu mięso jest tak miękkie, że samo odchodzi od kości.
Ostatnio zmieniony przez Udana Pon 04 Lis, 2013 23:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 09 Lis, 2013 23:14   

POLECAM PYSZNĄ KAPUSTĘ KISZONĄ!

Składniki:

1 kg kapusty białej - pokroić/ZSZATKOWAĆ drobno

1 łyżka soli kuchennej

garść żórawiny świeżej, mrożonej ew.suszonej - niekoniecznie

2 marchewki - zetrzeć na tarce

ziarna kminku - łyżka

woda z ugotowanych ziemniaków 2-3


Wykonanie:

Główkę kapusty białej i marchewkę drobno szatkujemy, mieszamy razem, solimy (1łyżka soli na 1 kg poszatkowanej kapusty), dodajemy ziarna kminku, wszystko dobrze mieszamy ze sobą, układamy w szklanych słoikach i mocno ubijamy ręką do wysokości 1-2 cm od krawędzi słoja. Tak przygotowaną kapustę zalewamy wodą (gorącą) spod gotowanych ziemniaków (musi być bardzo esencjonalna, czyli gotować ziemniaki w małej ilości wody). Przykrywamy talerzykiem lub wielokrotnie złożoną gazą. Po trzech dniach jest wspaniała i zdrowa kapusta kiszona. Jest to prosty, niezawodny i szybki sposób na dobrą kapustę kiszoną.
 
 
User2619

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 24
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013 12:42   

Właśnie wcinam kapuchę
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 11 Lis, 2013 18:43   

Jak przychodzi chętka na słodkie...


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:

2 jabłka

6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur

mąka gryczana

woda gazowana

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Wto 12 Lis, 2013 20:53   

Udana napisał/a:
Jak przychodzi chętka na słodkie...


RACUSZKI Z JABŁKAMI

Składniki:

2 jabłka

6 jajek przepiórczych- lub 2 od szczęśliwych kur

mąka gryczana

woda gazowana

Wykonanie:

Jajka roztrzepać, dolać trochę- ok 0,5 szklanki wody wymieszać. Cały czas mieszając wsypywać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodać starte na tarce jabłka. Dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać na patelnię małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron na rumiano


Robię takie placki dość często. Tylko, że zamiast mąki gryczanej wykorzystuję mąkę kukurydzianą. Placki wychodzą bardzo smaczne. Idealne do pracy czy do szkoły.
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 13 Lis, 2013 09:09   

Dla nieprzekonanych o szkodliwości glutenu kolejny artykuł...

http://kefir2010.wordpres...-tym-nie-wiesz/

http://kefir2010.wordpres...na-perfekcyjna/

Mało kto wyobraża sobie życie bez chleba, ale warto o tym pomysleć i stopniowo zboża eliminować z diety, nie tylko z/w na bielactwo...
Ostatnio zmieniony przez Udana Śro 13 Lis, 2013 09:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 11:47   

Kurcze ja mam tą dietę kolegi Rawa idzie drugi tydzien jak cwicze,ale kurcze nic a nic nie przytylem a wrecz odwrotnie,schudlem.


Jak ktoś miałby czas i ochotę i wiedzę ;)
W jakich produktach mogę znaleść dla nas dobre produkty które zawierają:

1.białko--> mięso,orzechy
2. węglowodany--> ryż brązowy
3.przyswajalne tłuszcze

Proszę o pomysły im więcej tym lepiej :) zakupie sobie te produkty i będę działał a nie chce sam na własną rekę bawić sie znowu w dietę bo mi wyszła zabawa...

Pytanie dodatkowe:
Od dłuzszego czasu jem 2-3 jajka dziennie nie zaszkodzi mi ?
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 14:01   

białko - sezam, jajka
węglowadany - kasza jaglana, kasza gryczana, warzywa
tłuszcze - masło, masło klarowane, oliwa z oliwek, smalec

A jajek możesz jeść dużo i to codziennie, byle były wiejskie od szczęsliwych kur.
 
 
raw 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 188
Wysłany: Śro 20 Lis, 2013 18:05   

@Klekoo91: chudniesz, bo masz deficyt kaloryczny, a bierze się to albo z tego, że spożywasz za mało kalorii albo jesteś zbyt aktywny. Rozwiązania są dwa. Pierwsze, to zwiększenie przyjmowanych kcal - dodawaj co tydzień 100-200 kcal i obserwuj organizm oraz wagę. Jak zauważysz, że waga rośnie, to pozostań przy tej ilości kcal przez jakiś czas. Potem jeżeli nie będzie postępów, to znowu zwiększasz kalorie. Druga opcja, to zmniejszenie aktywności. Może ćwiczysz za często oraz zbyt intensywnie, stąd ten deficyt?

Jeżeli chodzi o źródła białka, węgli i tłuszczy, to Ci je podałem i nie ma tutaj co kombinować. Natomiast co do jajek, to 2-3 sztuki dziennie, to jest "śmiech". Nie dziw się, że chudniesz, co to jest 2-3 jajka na chłopa? Ja spożywam co najmniej 10 dziennie i nic mi nie jest. Jadłbym więcej, ale to bym z kasą nie wyrobił, bo za swojskie jaja trzeba więcej zapłacić :) Najlepsze źródło białka, to właśnie jajka, także jak masz tylko okazję, to rób albo jajecznicę albo jakieś placki albo nawet ryż z jajkami. Możliwości jest wiele. Wykaż się inicjatywą albo poszukaj prostych przepisów na necie i szamaj, szamaj i jeszcze raz - szamaj. Dobra micha, to podstawa, aby "przytyć".
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 13:30   

Dzieki Szefie ;) teraz po 4-5 jajek jem dziennie ;)
Zmienilem trochę trening skoro uznales ze jest zbyt intensywny ;)

Dzieku Udana za sezamki :D im więcej pomyslow tym lepiej :)

Kupilem sobie w sklepie z 10 udek i będę robil i wcinal raz na jakiś czas tak dodatkowo :)

Będę pisal rezultaty :D
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Nie 24 Lis, 2013 14:31   

jakich udek??

Kurczaki zabronione chyba, że od gospodarza ze wsi!
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 13:17   

idą święta! czas zacząć przygotowania!

Barszcze czyste!

BARSZCZ WIGILIJNY B. DYKIEL

I dzień
3 kg buraków obrać, pokroić w plastry
2 duże cebule w całoci2 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
Sok z 1 cytryny
• Wszystko włożyć do garnka i zalać letnią przegotowaną wodą –zostawić
II dzień
Zagotować i szumować i gotować godzinę na małym ogniu. Zostawić.
III dzień
• Gotować pół godziny, odcedzić przelać wodą gorącą buraki aby zlać sok dodać cukier, sól, pieprz do smaku, 3 ząbki czosnku.
• Osobno ugotować 2 prawdziwki i wlać wodę do barszczu
• Osobno ugotować bulion warzywny ( 2 marchwie, seler, pietruszka, por) i wlać do barszczu.
• Wymieszać, barszcz może stać w lodówce nawet 2 tyg.

BARSZCZ O.Grandego

1 kg buraków- upiec w łupinach w piekarniku 250*C ok. 1 godz.
Wystudzić obrać i pokroić w plastry cieńkie
Zalać przegotowaną wodą i dodać
1 ząbek czosnku utarty z solą
Sok z ½ cytryny
Cukier
1 łyżka oleju
Podgrzać, ale nie zagotować.

[ Dodano: Wto 26 Lis, 2013 13:20 ]
PIERNIK STAROPOLSKI

ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem (sobota przed 1 niedzielą Adwentu) i upiec na 3 - 4 dni przed świętami, można upiec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu.

3/4 kg prawdziwego miodu – jedyne odstępstwo ale mamy święta 
1 szklanka cukru ksylitolu
25 dkg smalcu (lub masła)
- podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić.
Do letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką,
1 kg przesianej mąki orkiszowej
3 całe jaja, (kacze lub 9 przepiórczych)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szklance wody
1/2 łyżeczki soli
2 - torebki korzennych przypraw do piernika (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.).

Można też dodać do ciasta garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Bardzo starannie wyrobione ciasto, po nadaniu mu kształtu kuli, wkładamy do kamionkowego garnka, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało
Dojrzałe ciasto dzielimy na 2 - 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2 - 3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.

Wystudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi. Można oczywiście dać i inne przełożenia, jak np. kajmakowe, masę orzechową, a nawet i marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z masy orzechowej. Bezpośrednio po przełożeniu piernik nakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką.

Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście można piernik polukrować i pięknie ozdobić. Można zrobić polewę czekoladową z proszku carbolowego
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 09:38   

Tortilla po chłopsku - Tortilla a la paisana
6 jajek, 2 ziemniaki, pół szklanki oliwy, 1 cebula, sól

Umyte i obrane ziemniaki pokrajać w cienkie plastry. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie w płaskim szerokim rondlu, nie dopuszczając do zrumienienia. Gdy będzie miękka, wrzucić ziemniaki i ostrożnie mieszając, dusić do miękkości.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z dodatkiem soli. Wymieszać je starannie z ziemniakami i cebulą, po czym wlać na patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, aż omlet się zrumieni.

Polecam jest bardzo syte i można jeść na zimno, jak kanapki i na ciepło!

Tortilla wersja 2

Składniki na 1 osobę:
- 2-3 jajka
- 1 ugotowany w mundurku przez 10 minut, a następnie obrany ziemniak – średni lub duży (w zależności od ilości jajek)
- odrobina posiekanej cebuli
- odrobina pokrojonej w kostkę papryki
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepać, przyprawić i dodać ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki, surową cebulę i paprykę. Smażyć z obu stron na małej patelni (o średnicy około 22 cm).


Tortilla klasyczna :
- 1/2 kg. mąki kukurydzianej (z tego zostawiłam garstkę do podsypywania)
- 2 łyżki smalcu
- spora szczypta soli
- gorąca woda - tak na oko, dolewać po trochę, aż ciasto będzie takie jak na pierogi
Po wyrobieniu trzeba dobrze schłodzić, potem lekko wyrobić i wałkować placuszki. Smażyć (przypiekać) bez tłuszczu na patelni z grubym dnem.
Z tej porcji wyszło mi 20 placuszków o średnicy około 20 - 25 cm.
 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:23   

Witam ;)

Cwicze sobie w domu,czasami nie mam pod ręką mojej ulubionej wody która możemy pić,czyli muszynianki,zamiast tego pije do treningu wodę przegotowaną,czy dzieki temu ze jest ona przegotowana jest dla nas zdrowa ? czy lepiej takiej tez unikac ?

Bo wlasnie pije duzo wody przegotowanej,ponad litr jak cwicze


A wlasnie dorwalem sie do materialu

http://www.oswiecenie.com/fluor.htm
Ostatnio zmieniony przez User2578 Sob 11 Sty, 2014 23:31, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:53   

 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Sob 11 Sty, 2014 23:59   

Ostatnio zmieniony przez User2578 Nie 12 Sty, 2014 00:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Nie 12 Sty, 2014 09:32   

 
 
User2578

Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 202
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014 16:41   

 
 
damiano 
hapi czapi :|


imie: Damian
Dołączył: 31 Maj 2007
Posty: 22
Skąd: Slask
Wysłany: Nie 26 Sty, 2014 19:56   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 27 Sty, 2014 08:44   

 
 
aniabi 
aniawilk

Dołączyła: 31 Lip 2012
Posty: 396
Wysłany: Wto 28 Sty, 2014 16:55   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Śro 29 Sty, 2014 08:33   

 
 
Udana 

Dołączyła: 10 Paź 2012
Posty: 403
Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014 10:19   

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo