Bielactwo - vitiligo.com.pl Strona Główna Bielactwo - vitiligo.com.pl
Bielactwo nabyte, leczenie, zdjęcia, forum

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Koszty badań
Autor Wiadomość
evlę 

Dołączyła: 03 Lip 2006
Posty: 17
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006 01:37   

hej,
W przychodni na Towarowej (W-wa) wskazane jest przed wizytą wykonanie badań. Na tarczycę i wątrobę dostałam skierowanie od dr rodzinnego, natomiast jeśli chodzi o badania na B12, cynk i kwas foliowy to długo /w różnych miejscach / mówiono mi że się takich nie robi :neutral: Po prostu lekarze są mało zorientowani w wykonywanych przez laboratoria badaniach. nieważne. W każdym razie, okazało sie że te badania są wykonywane, a ich koszt waha się od 28 do bodajże 37zł, co razem daje ponad stówę.

Mam pytanie szczególnie do tych osób które leczyły się na Towarowej:
czy udało Wam się zrobić te badania na NFZ, czy musieliście zapłacić?
 
 
Zygcia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob 11 Lis, 2006 22:09   

czesc
ja za b12 cynk i kwas foliowy musiałam zapłacic, za AntyTPO TSH T3 i T4 niestety tez..

natomiast w warszawie spotkałam swietna endokrynolog, ktora zrobiła mi kolejne badania wszystkie za darmo :) ..no oprocz kwasu foliowego ..hehe ale zrobiła mi wiele innych badań rownież z NFZ

pozdrawiam
 
 
evlę 

Dołączyła: 03 Lip 2006
Posty: 17
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: Pon 13 Lis, 2006 19:16   

Zygcia, a jakie badania musiałaś jeszcze wykonać oprócz tych wyżej wymienionych? Czy po wizycie właśnie na Towarowej kazano Ci ja zrobić?

Ja wizyte tamże mam 14tego grudnia. Brakuje mi właśnie B12, cynku i kw. foliowego. Zamierzam zrobić te badania w Częstochowie bo tu studiuję, fajnie jakby ktoś mi wskazał miejsce, gdzie mogę je wykonać.

na razie czekam na przypływ gotówki/ tak niezbędnej!! w naszym leczeniu :sad:

P.S.: dziękuję za utworzenie nowego tematu/ sądzę że była to słuszna decyzja. Pozdrawiam :grin:
 
 
Zygcia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 22 Lis, 2006 22:41   

czesc:)

zrobiłam sobie jescze białka, keratynina, mocznik, wapn, znowu wit B12, morfologie ogolna plus wzór, ft3, ft4 ..bo tak naprawde to one mowia o tarczycy a nie t3 i t4 .. i jeszce jakies badania ..jutro jade je odebrać nie pamietam co dokładnie bo nie zapisałam ..ale pobierali mi krew do pięciu probowek ;/

to wszystko za darmo, ale za wczesniejsze badania zapłaciłam ze swojej kasy ..mam nadzieje ze badania, ktore mnie jesze czekaja tez sie uda zrobic panstwowo oby..

pozdrawiam
 
 
evlę 

Dołączyła: 03 Lip 2006
Posty: 17
Skąd: Piotrków Tryb.
Wysłany: Śro 06 Gru, 2006 17:24   

cześć, poprosiłam o skierowanie na brakujące badania pewnego dermatologa, tu w częstochowie, oczywiście powiedział że mowy nie ma! i niech poradnia w warszawie sama wydaje skierowania skoro zaleca wykonanie tych badań.
w konsekwencji wykonałam te badania prywatnie w czestochowskim laboratorium, oto ceny:
B12 - 30zł,
cynk - 25zł,
kwas foliowy - 35zł,
a także 2zł za pobranie materiału.
Poza tym jako klient indywidualny dostałam rabat 10% oraz Kartę Stałego Klienta upoważniającą do tejże zniżki przy wykonywaniu kolejnych badań w przyszłości.
Zatem z wizyty w laboratorium byłam zadowolona. :grin:

Czas oczekiwania na badania miał wynosić 2 dni, niestety po tym czasie dostałam tylko wyniki B12, na pozostałe musze jeszcze czekać byćmoże nawet do poniedziałku (czyli kolejne 3 dni robocze). nie wszysto zatem jest takie idealne.. :???:
 
 
Zygcia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 07 Gru, 2006 10:33   

Bardzo tanio Ci wyszły te badania, to wszystko skłania mnie zebym znalazła nowe labolatorium, w Warszawie za te badania zapłaciłam np B12 40 zł, cynk 50 zł miedź 50 zł ..i inne kurcze w sumie wyszło mi jakies 350 zł ..do tego jeszce czekałam na wit B12 i cynk 2 tyg. ..i to nie jednorazowy przypadek bo robiłam te badania prywatnie juz 3 razy ..nie wszystkie tylko wit B12 i cynk bo z tym mam problemy i musze czesto sprawdzac.

ostatnio udało sie zrobic duzo badan panstwowo, ale drugi raz sie nie uda bo badania tarczycy wyszły mi dobrze i musze znaleźć nowego lekarza tym razem gastrologa ..kto wie moze znowu jak pojde na wizyte prywatnie to badania mi zleci państwowo w jego osrodku :P

szkoda mi juz kasy na te badania :/

pozdrawiam
 
 
Czesiu 
Administrator

imie: Grzegorz
Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 600
Skąd: Holandia
Wysłany: Czw 07 Gru, 2006 16:45   

W pobliskiej przychodni z moim mieście widnieją takie kwoty w cenniku:

→próby wątrobowe (ASPAT, ALAT, ALP, bilirubina) - 18 zł,
→TSH, T3, T4 (osobno) - 14 zł,
→FT3, FT4 (osobno) - 17 zł,
→anty-TPO - 30 zł,
→witamina B12 - 30 zł,
→kwas foliowy - 30 zł,
→helicobacter - 30 zł.
Cynku i miedzi nie było, ale zaznaczyli, że o nieujęte w spisie badania trzeba się dowiadywać.

W necie znalazłem stronę, na której ceny badań są nieco niższe, np. miedź - 20 zł, ale cynku w spisie nie widać. Oto adres:
http://laboratorium.wroclaw.pl/cennik.html
 
 
Czesiu 
Administrator

imie: Grzegorz
Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 600
Skąd: Holandia
Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 23:12   

Mała aktualizacja kosztów badań, jako że postanowiłem sprawdzić niedawno stan mojej czerwonej nosicielki tlenu pod kątem ważnych u nas wskaźników.

→ TSH, T3, T4 (osobno) - 15 zł,
→ FT3, FT4 (osobno) - 17 zł,
→ anty-TPO - 35 zł,
→ witamina B12 - 35 zł,
→ kwas foliowy - 35 zł,
→ cynk - 20 zł,
→ miedź - 30 zł,
→ żelazo - 6 zł.
 
 
lucysia 
lucysia


imie: lucyna
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 19
Skąd: z Warmii
  Wysłany: Pon 18 Maj, 2009 10:08   

Ja za za badania płaciłam jak poniżej:
cynk - 90 zł.
miedź - 56 zł.
ferettyne 27 zł.
helibakter pylorii 20 zł.
p. ciała komórkom okładzinowym żoładka 65 zł.
p. ciała TPO - 25
hormony nadnerczy DHEA bez siarczanu - 33 zł. oczywiście tego badanie u mnie nie mogłam zrobić dopiero zrobiłam w Warszawie jak byłam na wizycie na Towarowej.
Ostatnio zmieniony przez lucysia Pon 18 Maj, 2009 10:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
sebsztajn9 

imie: Sebastian
Dołączył: 13 Maj 2009
Posty: 4
Wysłany: Czw 21 Maj, 2009 21:32   

Ja również robiłem te badania po pierwszej wizycie na Towarowej wyniosły mnie około 350zł ( z 10 rożnych badań), wcześniej pani doktor mówiła że będzie to się wahać w granicy 100zł jednak było trosze inaczej
Ostatnio zmieniony przez sebsztajn9 Czw 21 Maj, 2009 21:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
xmati6 


pomogl: pomogl
imie: Bartek
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 626
Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 09:47   

Pomogły Wam te badania? Ja jeszcze nie miałem żadnych badań; myślę nad tarczycą no ale skoro pigment wraca więc powinno być ok; sam już nie wiem.
_________________
Zapraszam do zapoznania się z moimi sposobami leczenia
 
 
Bernadeta 


imie: Bernadeta
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 168
Skąd: Radom / UK
Wysłany: Pią 22 Maj, 2009 20:58   

xmati6 napisał/a:
Pomogły Wam te badania? Ja jeszcze nie miałem żadnych badań; myślę nad tarczycą no ale skoro pigment wraca więc powinno być ok; sam już nie wiem.


badania same w sobie nie pomagaja, ale pokazuja lekarzowi czego brakuje w naszym organizmie, czego jest w nadmiarze oraz co i jak dziala niepoprawnie, to tak jak z przegladem technicznym w samochodzie, powinno sie je wykonywac co jakis czas w zaleznosci od schorzenia lub nieprawidlowosci w naszym ciele
pozdrawiam
 
 
nowy2009 

Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 122
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 12:22   

Byłem na wczasach, wiadomo obżarstwo, po paru dniach zaczął boleć mnie brzuch, przypomniałem sobie że mam coś z wątrobą, moja bilirubina jest zawsze ponad stan norma w surowicy 0-17 a miałem 45,5 badania robiłem kilka razy ale w 2007roku ostatnie. Dziś byłem po zlecenie na bilirubinę i mam za darmo, zawsze za darmo miałem. Czesiu napisał
Cytat:
→próby wątrobowe (ASPAT, ALAT, ALP, bilirubina) - 18 zł,

Za darmo miałem również badania na:
Kod:
krwinki białe(WBC)
lb. limfocytów
lb. granulocytów
lb. kom. poślednich
%limfocytów
%granulocytów
%kom poślednich
Krwinki czerwone(RGB)
Hemoglobina(HGB)
Hematokryt(HCT)
MCV
MCH
MCHC
RDW
Płytki krwi(PLT)
MPV
AspAT
A|AT
Glukoza
P/c anty HCV

Może mi ktoś napisać które z badan zrobionych przezemnie są przydatne w naszym schorzeniu a jakie badania jeszcze muszę zrobić??
 
 
Zygcia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 22 Cze 2006
Posty: 153
Skąd: Warszawa
Wysłany: Śro 05 Sie, 2009 12:35   

nowy2009 napisał/a:

Może mi ktoś napisać które z badan zrobionych przezemnie są przydatne w naszym schorzeniu a jakie badania jeszcze muszę zrobić??


te proby watrobowe sa przydatne, oprocz tego to na poczatek te badania co wyzej sa napisane w postach

jak wykluczysz podstawowe przypadlosci mozna robic bardziej specjalistyczne, ale najpierw proponuje zrobic te podstawowe na tarczyce itp.
 
 
XXX185 
kwiatek

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 50
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009 14:09   

Tydzień temu robiłem badania w mojej okolicy i czekam na wyniki:

- TSH, T3, T4 - 50zł

- WIT. B12 -50zł

- CYNK -115zł

- MIEDZ - 85zł

-HELICOBACTER - 25zł

- DHEA - 57zł

- ASPAT - 4,50zł

- ALAT - 40zł
 
 
 
nowy2009 

Dołączył: 29 Maj 2009
Posty: 122
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009 17:12   

Cytat:
ASPAT - 4,50zł

- ALAT - 40zł

Ja to miałem za darmo, poszedłem do pani doktor która wypisała te badania które wypisałem wyżej, wszystko za darmo
 
 
XXX185 
kwiatek

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 50
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009 18:14   

Niestety ja robiłem te badania prywatnie,koszt nie mały ale może wyniki tych badań pomogą chociaż w niewielkim stopniu w leczeniu.
 
 
 
Czesiu 
Administrator

imie: Grzegorz
Dołączył: 11 Lut 2017
Posty: 600
Skąd: Holandia
Wysłany: Czw 06 Sie, 2009 19:17   

Strasznie duża rozbieżność jest w tych kosztach. Wygląda na to, że mam farta z tak niskimi cenami w mojej przychodni. Dziwi mnie jednak aż taka różnica. Za cynk 90-115 zł, gdy ja zapłaciłem 20.
 
 
sl8er 
sl8er

imie: Łukasz
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 400
Skąd: mrzezyno
Wysłany: Nie 07 Sie, 2011 08:50   

Dlaczego robiliście badania DHEA bez siarczanu

DHEA-S jest stabilniejszy i bardziej wiarygodny

DHEA jest droższe mniej dostępne i jezeli poziom bedzie za duży lub za mały to co... leczenie czy ponowne badania czy czasem nie było skoku zawartości DHEA
 
 
ixi02 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 14 Maj 2009
Posty: 359
Wysłany: Pon 08 Sie, 2011 09:22   

wow XXX185 skąd Ty jesteś że takie ceny??
u mnie na Podbeskidziu badania z czerwca to:

B12- 20zł
cynk -15 zł
miedź-25
kortyzol-15
żelazo - 10 zł
ferrytyna - 6 zł
TSH - 30 zł ,FT3-15,FT4-15 zl, antyTPO- 20,antyTG-20
prolaktyna - 15zł
estrogen,progesteron - po 15 zł,
morfologia pełna - 10zł.
FSH - 15 zł,LH -15zł, i jest wiele wiele jeszcze innych badań które robiłam ale żadne nie kosztuję 50 zł, jedynie co jak robiłam to tomografia głowy wyniosła mnie 805 zł. ale tylko temu że robiłam prywatnie bo panstwowo tylko robia jak się jest w szpitalu,,,,
_________________
wszystko co kocham jest w górach które daj? siłę, wiarę,energię ...
 
 
sl8er 
sl8er

imie: Łukasz
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 27 Sie 2007
Posty: 400
Skąd: mrzezyno
  Wysłany: Pon 08 Sie, 2011 15:40   

rozrzut cen jest spory... mozna zrobic cynk i za 120 i za 20 miedz widzialem za 8 a mozna i zaplcic 45 :)

Estrogen to nie ze wzgledu na bielactwo rozumiem...?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo