Witajcie!!! |
Autor |
Wiadomość |
Pulsar
|
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 18:06 Witajcie!!!
|
|
|
Cześć. Od niedawna (3 miesiące) występują u mnie białe plamy na dłoniach i w tej chwili przechodzą na inne części ciała. Jestem z zachodniopomorskiego, mam 26 lat - pracuję, żyję sobie - normalny facio - ale niedawno pojawiła się u mnie ta choroba. Dodam że bardzo NAGLE. W ciągu 2-ch tygodni wysypało mi plamki na dłoniach. Nie wiem czy to przez nerwy (pół roku temu rzuciłem fajki), czy przez alergię - lekarz poza tym że to bielactwo nie potrafi mi bardziej pomóc - MOŻE WAM SIĘ UDA :)
Powoli godzę się z tym, że to zostanie - chcę się dowiedzieć jak najwięcej o tym chorubsku i liczę że znajdę tu bratnie dusze.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Pulsar Pon 13 Lip, 2009 18:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
blabla
pomogl: pomogl
imie: Krzysiek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Kwi 2008 Posty: 546 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 19:18
|
|
|
witaj na forum. i dobrze, ze na nie trafiles. moze to co teraz napisze nie jest bardzo optymistyczne- ale wiekszosc lekarzy instrumentalnie traktuje bielactwo jako chorobe. wiekszosc malo wie o leczeniu lub w ogole, jak czytales choc kilka tematow/postow to widzisz, ze wiekszosc z nas leczy sie na wlasna reke, ze zmiennym szczesciem.
na pewno na poczatku ogranicz stres - bo to glowna przyczyna. brak stresu i pozytywne myslenie [psychiczne nastawienie] sa ogromnie wazne przy vitiligo.
A co do tego, ze "Ci to zostanie" jak to napisales - to nie wierz w to. bielactwo to calkowicie uleczalna choroba, a repigmentacje mozna miec nawet na 11 letnich plamach - co udowodnilem lekarzom :)
a gdzie masz jeszcze plamy ? |
|
|
|
|
Pulsar
|
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 20:20
|
|
|
Dwie na stopie, 3 małe na nadgarstku i raz na jakiś czas obserwuję więcej na dłoniach. Mam bardzo stresujące życie :P Może to przez to że te fajki rzuciłem. Więcej się denerwuje i wyszło mi to cholerstwo. Co ciekawe - brat mojego dziadka ma tę przypadłość od kilkudziesięciu lat. |
|
|
|
|
blabla
imie: Krzysiek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Kwi 2008 Posty: 546 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: Pon 13 Lip, 2009 20:26
|
|
|
Pulsar napisał/a: | Co ciekawe - brat mojego dziadka ma tę przypadłość od kilkudziesięciu lat |
no to masz pecha. to rodzinne. i widocznie to ujawnilo sie u Ciebie. ale musisz wykluczyc inne choroby- lupiez bial, lupiez pstry, i wiele innych chorob ktore tu opisano. im wczesniej zaczniesz to leczyc- wieksza szansa na wyleczenie. jesli nie ograniczysz stresu bielactwo bedzie blyskawicznei postepowalo. pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
|
martusia33
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 03 Lip 2009 Posty: 70 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009 09:34
|
|
|
Witaj Pulsar
Tez jestem z zachodniopomorskiego. Czy jest tu ktoś jeszcze ze Szczecina lub okolic ????
Może powymieniamy się uwagami na temat lekarzy i leczenia w Szczecinie ???? Zapraszam.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
|
Pulsar
|
Wysłany: Wto 14 Lip, 2009 18:02
|
|
|
martusia33 napisał/a: | Czy jest tu ktoś jeszcze ze Szczecina |
No właśnie ja ;)
Chętnie się wymienię doświadczeniami, ale u mnie to sprawa świeża i nie znam zbyt dobrych lekarzy niestety. |
|
|
|
|
martusia33
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 03 Lip 2009 Posty: 70 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pon 10 Sie, 2009 22:19
|
|
|
Witam
Coś mało nas ......... Może jeszcze ktoś dołączy. |
|
|
|
|
XXX185
kwiatek
|
Wysłany: Wto 11 Sie, 2009 12:24
|
|
|
Witaj Pulsar
Najważniejsze jest,to żebyś ograniczył stres do minimum.Wiem,że nie jest to łatwa sprawa w dzisiejszych czasach a teraz,gdy ujawniło się bielactwo tym bardziej.Musisz jednak pamiętać o tym,że jest to bardzo ważne w tej chorobie..zero stresu :wink: Kiedy dowiedziałem się,że mam bielactwo,to stres i nerwy powodowały to,że następnego dnia budziłem się z kolejną plamą.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Pulsar
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 10:11
|
|
|
XXX185, łatwo mówić. Stres jest nieodłącznym czynnikiem w mojej pracy :)
Już i tak go wyeliminowałem, powiedzmy w połowie ;) |
|
|
|
|
sylvia220977
imie: sylwia
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 14:17
|
|
|
witam powiedzcie mi bo dowiedzialam sie ze my powinnismy uzywac specjalnych kosmetykow do pielegnacji ciala, tzn jakich? wiem ze nie wolno nam uzywac kosmetykow z kwasami owocowymi, perfum, kremow, ale czego jeszcze nie wolno uzywac podpowiedzcie prosze bo jestem tym wszystkim szczerze mowiac przerazona :sad: |
|
|
|
|
Natalia_90
imie: Natalia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 11 Cze 2008 Posty: 338 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 15:16
|
|
|
przede wszystkim nie stresuj się tym tak :) każdy dobiera sobie to, co mu pasuje :) podobno samoopalaczy, chociaz część osób i tak stosuje, więc nie ma zasady.. |
|
|
|
|
xmati6
imie: Bartek
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 15:39
|
|
|
sylvia220977 napisał/a: | witam powiedzcie mi bo dowiedzialam sie ze my powinnismy uzywac specjalnych kosmetykow do pielegnacji ciala, tzn jakich? wiem ze nie wolno nam uzywac kosmetykow z kwasami owocowymi, perfum, kremow, ale czego jeszcze nie wolno uzywac podpowiedzcie prosze bo jestem tym wszystkim szczerze mowiac przerazona :sad: |
czemu perfum nie mozemy stosowac? ja tam stosuje wszystko i nie mam nowych plamek.. |
|
|
|
|
Lelo3008
RePuBlIkA
imie: Łukasz
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Lip 2009 Posty: 402 Skąd: Ciechan/Olsztyn
|
Wysłany: Nie 16 Sie, 2009 18:26
|
|
|
Ja też szczerze mówiąc wszystko stosuje i nie zwracam na to uwagi, co prawda mam nowe plamki ale zauważyłem je dopiero jak opaliłem sobie brzuch, więc domyślał się, że one już wcześniej były... |
|
|
|
|
|