Leki fototoksyczne |
Autor |
Wiadomość |
Zygcia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 22 Cze 2006 Posty: 153 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14 Lip, 2006 14:06 Leki fototoksyczne
|
|
|
Byłam na Towarowej i mam liste leków, ktorych nie powinnismy stosowac ..
chetnie komus wysle jesli chce taka tabelke w wordzie :)
a i bardzo szkodliwy dla vitiligowcow jest fenol!! ktorego jest bardzo duzo w fabach do włosów, ale nie tylko ...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
evlę
|
Wysłany: Sob 15 Lip, 2006 19:11
|
|
|
hej, a mogłabyś napisać coś więcej o tym czego sie dowiedziałaś na Towarowej? ja mam wizytę we wrześniu... wiem że sama wizyta kosztuje 100zł, a z badaniami 150,- jestem ciekawa jakie to badania. wiesz coś o nich?
a jeśli chodzi o farbowanie, to ja wlaśnie farbuję włosy od minionej zimy, a od miesiąca czy dwóch mam plamy... |
|
|
|
|
Zygcia
|
Wysłany: Nie 16 Lip, 2006 10:43
|
|
|
Cześć Evle :)
tu wszystko opisałam :)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Czesiu
Administrator
imie: Grzegorz
|
Wysłany: Sob 05 Sie, 2006 19:07
|
|
|
Cześć Zygcia, a możesz wkleić tę listę tutaj, czy nie bardzo? Jeśli nie to ja poproszę na maila. Kiedyś miałem taką listę z Towarowej, ale większośc leków była mało znana. Mam też pytanko - czy to wszystko są leki fototoksyczne, czyli mają nieporządane działanie po wystawieniu się na słońce (promieniowanie), czy może nawet nie wychodząc na słońce mają w naszym przypadku szkodliwe działanie? |
|
|
|
|
Zygcia
|
Wysłany: Czw 10 Sie, 2006 11:40
|
|
|
Czesc
wg pani B. nad tymi lekami były robione badania we Francji i sprawiaja, ze vitiligo sie przez nie powieksza. nie wiem, czy mowiła cos o fototoksyczności ..w każdym razie mowiła, ze działaja podobnie jak szczepionki na hepatit B, wzw B, Engerix ...jesli ktos je brał to przez 5 lat nie ma efektow leczenia vitiligo, zmniejszenie produkcji melanocytów czy cos takiego.
..pod koniec wrzesnia ide na kolejna wizyte postaram sie ja wypytac o to
tu jest lista leków, zreszta wczesniej wysłałam ja na maila
pozdrawiam |
|
|
|
|
|